Jacob Gustaf Bursell : silversmed i det tidiga 1800-talet (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
95
Utgivningsdatum
2019-09-25
Förlag
Setterblad förlag
SAB
Ibz Bursell, Jacob Gustaf
ISBN
9789198151343
Jacob Gustaf Bursell : silversmed i det tidiga 1800-talet (inbunden)

Jacob Gustaf Bursell : silversmed i det tidiga 1800-talet

Inbunden Svenska, 2019-09-25
179
Skickas inom 10-15 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Yrket som guld- och silversmed kunde bringa sin innehavare stor framgång i livet i det tidiga 1800-talet. Det vittnar Jacob Gustaf Bursells (1786-1830) klassresa om. Han växte upp i ett enkelt föräldrahem och slutade sitt liv som ålderman i guld- och silversmedernas skrå i Jönköping. Genom giftet år 1814 med Elin Hultström - en guldsmedsänka med egen verkstad - öppnades möjligheten att driva en framgångsrik rörelse och tillsammans tog de plats i de borgerliga kretsarna i staden.

Jacob Gustafs omfattande produktion utfördes med sista skrikets stilkonst men ses idag som klassiskt tidlös. Han finns representerad på Jönköpings läns museum, Nationalmuseum, Nordiska museet, Kulturen i Lund, Göteborgs stadsmuseum, Malmö museer, Västergötlands och Vänersborgs museer samt i flera kyrkor.

Berättelsen om Jacob Gustafs och Elins liv i Jönköping grundas på omfattande arkivstudier. Boken ger flertaliga prov på produktionen i den bursellska verkstaden som var igång till 1835.

Barbro Bursell är etnolog och tidigare museiman. Hennes make Claes Bursell är jurist. Han är också ättling till Jacob Gustaf som var hans farfars farfars far.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Jacob Gustaf Bursell : silversmed i det tidiga 1800-talet
  2. +
  3. Margareta Regina : vid Gustav Vasas sida

De som köpt den här boken har ofta också köpt Margareta Regina : vid Gustav Vasas sida av Karin Tegenborg Falkdalen (inbunden).

Köp båda 2 för 448 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

Bloggat om Jacob Gustaf Bursell : silversmed i det t...