Jacob Gustaf Bursell : silversmed i det tidiga 1800-talet (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
95
Utgivningsdatum
2019-09-25
Förlag
Setterblad förlag
SAB
Ibz Bursell, Jacob Gustaf
ISBN
9789198151343
Jacob Gustaf Bursell : silversmed i det tidiga 1800-talet (inbunden)

Jacob Gustaf Bursell : silversmed i det tidiga 1800-talet

Inbunden Svenska, 2019-09-25
205
  • Skickas inom 5-8 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Yrket som guld- och silversmed kunde bringa sin innehavare stor framgång i livet i det tidiga 1800-talet. Det vittnar Jacob Gustaf Bursells (1786-1830) klassresa om. Han växte upp i ett enkelt föräldrahem och slutade sitt liv som ålderman i guld- och silversmedernas skrå i Jönköping. Genom giftet år 1814 med Elin Hultström - en guldsmedsänka med egen verkstad - öppnades möjligheten att driva en framgångsrik rörelse och tillsammans tog de plats i de borgerliga kretsarna i staden.

Jacob Gustafs omfattande produktion utfördes med sista skrikets stilkonst men ses idag som klassiskt tidlös. Han finns representerad på Jönköpings läns museum, Nationalmuseum, Nordiska museet, Kulturen i Lund, Göteborgs stadsmuseum, Malmö museer, Västergötlands och Vänersborgs museer samt i flera kyrkor.

Berättelsen om Jacob Gustafs och Elins liv i Jönköping grundas på omfattande arkivstudier. Boken ger flertaliga prov på produktionen i den bursellska verkstaden som var igång till 1835.

Barbro Bursell är etnolog och tidigare museiman. Hennes make Claes Bursell är jurist. Han är också ättling till Jacob Gustaf som var hans farfars farfars far.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Jacob Gustaf Bursell : silversmed i det tidiga 1800-talet
  2. +
  3. Beredskapsfolket : krigshot och vardag hos de inkallade krigsåren 1939-1945

De som köpt den här boken har ofta också köpt Beredskapsfolket : krigshot och vardag hos de i... av Lars Ericson Wolke (inbunden).

Köp båda 2 för 504 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

  • Hundra år på Bodarna : ett officersboställe i krig och fred

    Barbro Bursell

    Vad kan ett militärboställes historia säga om den svenska stormaktstiden? Gården Bodarna i Uppland står i cent-rum för denna skildring av reduktionens offer, brott och straff, fälttåg och umbäranden för indelta officerare och deras arma hustrur he...