Etta på bollen : historien om Öxabäcks damlag (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
158
Utgivningsdatum
2015-09-15
Förlag
Oppenheim förlag
Medarbetare
Oppenheim, Florence (red.) / Oppenheim, Florence (form)
Dimensioner
210 x 145 x 15 mm
Vikt
333 g
SAB
Rbbaa
ISBN
9789198158946
Etta på bollen : historien om Öxabäcks damlag (inbunden)

Etta på bollen : historien om Öxabäcks damlag

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2015-09-15
191
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Lilla Öxabäck i Marks kommun anses av många som den svenska damfotbollens vagga. I en tid då kvinnlig fotboll var i det närmaste otänkbart, även i det förhållandevis frigjorda Sverige, bestämde ett gäng väninnor på landet sig för att starta ett fotbollslag. Året var 1966 och tjejernas initiativ blev starten på en epok i svensk fotboll. När Öxabäcks damlag på grund av spelarbrist och dålig ekonomi lades ner 1999, hade laget bland annat samlat ihop sju SM-guld och sex cuptitlar, och dessutom bidragit med mängder av spelare till landslaget. Öxabäck ligger ännu idag högt upp i damfotbollens maratontabell.

Hur kunde ett lag från en ort med bara ett par hundra invånare dominera svensk damfotboll under mer än två decennier? Och varför vågade man just här utmana stereotypa könsroller och visa att kvinnor också kan spela fotboll?

Journalisten och författaren Florence Oppenheim har tillsammans med författaren och idéhistorikern Daniel Svensson försökt besvara dessa frågor. Förutom en historik över Öxabäcks damlag och intervjuer med spelare och ledare, handlar boken om hur människor utmanar och besegrar fördomar, om den tidens samhällsklimat och hur utvecklingen har framskridit till våra dagar. Och inte minst, om hur det mest moderna och progressiva ibland sker på den landsbygd som ofta skildras som förtappad och bakåtsträvande.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Etta på bollen : historien om Öxabäcks damlag
  2. +
  3. Grönvita kultspelare : sex bajenprofiler 1970-2008

De som köpt den här boken har ofta också köpt Grönvita kultspelare : sex bajenprofiler 1970-2008 av Jonas Cederquist, Magnus Hagström (inbunden).

Köp båda 2 för 495 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Etta på bollen : historien om Öxabäcks damlag. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Genomgående bra bok
    Västgöte, 18 november 2015

    Bra skriven ,nästan spännande ibland... Kunde varit lite utförligare. Och en kalenderbitare som jag saknar givetvis spelarstatistik.... Annars fullt godkänd och klart rekomenderbar ,inte bara till fotbollsälskare

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna