Sven A Nilsson : forskaren och människan (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
87
Utgivningsdatum
2018-12-07
Förlag
Sköna konster
Dimensioner
210 x 135 x 12 mm
Vikt
141 g
SAB
Lz Nilsson,Sven A
ISBN
9789198193961
Sven A Nilsson : forskaren och människan (inbunden)

Sven A Nilsson : forskaren och människan

Inbunden,  Svenska, 2018-12-07
239
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Historiker försvinner lätt under glömskans horisont, när de inte längre är aktiva. Sven A. Nilsson, som var professor i Uppsala från 1955 till sin pensionering 1980, hör verkligen till dem som gjort sig förtjänta av eftervärldens fortsatta uppmärksamhet. När Gunnar Artéus nu gjort honom till föremål för en biografisk studie, är detta alltså helt på sin plats. Artéus, som själv inte tillhört skaran av Nilssons direkta lärjungar, vilket kan vara av värde när man vet hur uppburen Nilsson var av sina många adepter, har fokuserat sin framställning på Nilssons vetenskapliga nyvinningar. I centrum står hans forskningar om ett samhälle präglat av krigsmaskineriets krav. Nilsson gjorde nyskapande insatser för att förstå hur detta samhälle fungerade från dess början under 1500-talets slutskede till dess kulminationspunkt under andra hälften av 1600-talet. Med indelningsverket blev finansieringen av en överdimensionerad krigsmakt satt i system. Hur kungarna manövrerade riksstånden, inte minst adeln, att godta denna utveckling är en viktig del av den insatsen.
Artéus korta bok förtjänar att läsas av alla som är intresserade av hur en ny kunskap om den fascinerande "stormaktstiden" växt fram. På köpet får man en viss insyn i hur en framstående historiker arbetat.

Rolf Torstendahl
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Sven A Nilsson : forskaren och människan
  2. +
  3. Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv... av Björn Natthiko Lindeblad, Caroline Bankler, Navid Modiri (inbunden).

Köp båda 2 för 318 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Gunnar Artéus