Den dolda kvinnomakten : 500 år på Skarhults slott (ljudbok)
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (92.2 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Stina Engelbrecht, Alexandra von Schwerin
Utgivningsdatum
2015-04-16
Förlag
Mindport Audiobooks
ISBN
9789198207330
Den dolda kvinnomakten : 500 år på Skarhults slott (ljudbok)

Den dolda kvinnomakten : 500 år på Skarhults slott (ljudbok)

(2 röster)
Ljudbok (MP3), Svenska, 2015-04-16

Styckköp

145

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Vad gör en slottsfru? Det är liksom stora delar av kvinnornas historia en vit fläck i svensk historieskrivning.

Det var ofta hustrun som i praktiken bestämde över hushåll och ekonomi, inte minst i herrskapskretsar. När det visade sig att maken inte var av det rätta virket fick hustrun rycka in och rädda situationen. Denna bok, med skånska Skarhults kvinnor som exempel, handlar om hur kvinnor i det förgångna utövat makt och drivit gårdar, bruk och handelshus. En rad kända historiker och författare gör här deras öden levande igen. Dick Harrison skriver om hur kvinnor var en självklar del av den politiska och ekonomiska makten fram till 1700-talets slut. Peter Ullgren berättar om Danmarks rikaste kvinna, Mette Rosenkrantz, som lät bygga Skarhult. Svante Norrhem kan visa att det var Beata von Köningsmarck och inte Pontus de la Gardie, vilket ägarlängden hävdar, som köpte Skarhult 1663. Carin Bergström guidar oss genom Stina Pipers dramatiska liv. Angela Rundquist skriver om arvtagerskan Martina Törngren och om uppasserskan Maria Kaunitz. Eva Helen Ulfros berättar om efterkrigstidens kvinnor och i sista kapitlet blickar Alexandra von Schwerin, bokens redaktör, in i framtiden och låter oss träffa åtta nu verksamma slottsfruar som berättar om familjeföretagande i godsmiljö.

Alexandra von Schwerin (red.) är fil. kand. i statsvetenskap och har en M. B. A. från Handelshögskolan i Stockholm. Hon är styrelseordförande i vindkraftsföretaget Vento Energi AB och driver också föreningen Skarhults Kulturminne. Tidigare har hon varit nyhetsreporter vid Sveriges Television och informationschef på Liljevachs konsthall och Stockholms Auktionsverk.

Boken kom att bli startskottet till debatten om att föra in kvinnorna i skolernas historiebcker och valdes även till årets bok i Svensk historia 2014
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »