Praktisk juridisk metod (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
342
Utgivningsdatum
2019-08-15
Upplaga
11
Förlag
Iusté Aktiebolag
Dimensioner
215 x 155 x 23 mm
Vikt
573 g
SAB
Oe:dd
ISBN
9789198214680
Praktisk juridisk metod (inbunden)

Praktisk juridisk metod

Inbunden Svenska, 2019-08-15
409
Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Det här är en lärobok - och handbok - i juridisk problemlösning. Huvudsyftet med boken är att åt studenter på juristutbildningen och andra kurser i juridik erbjuda en systematisk presentation av juridikens arbetsmetoder för juridisk problemlösning. Boken skiljer sig från andra läroböcker i juridisk metod genom att den är inriktad på det praktiska hantverket. Den behandlar också åtskilliga moment i den juridiska problemlösningsprocessen utöver de som hänför sig till rättskälleläran och anknytande ämnen.
De juridiska problemösningsmetoderna behandlas dessutom i ett praktikerperspektiv, inte i ett rättsfilosofiskt eller annars utomjuridiskt perspektiv. Kort sagt får studenten en instruktion i hur man steg för steg går till väga när man löser juridiska problem - om man så vill en manual - och vad man därvid bör tänka på. Detta är kunskaper som även många praktiskt verksamma jurister haft stor nytta av för att nå snabba och korrekta resultat vid juridisk problemlösning.
Boken tar sin utgångspunkt i juristernas arbetsuppgifter och presenterar ett tillvägagångssätt i sex olika led. De kunskaper och färdigheter som vart och ett av leden kräver utvecklas sedan i bokens olika kapitel.
Boken är skriven för att kunna läsas med behållning av läsare på alla nivåer av juridisk kunskap och erfarenhet. För nybörjaren fungerar den som introduktionsbok. För den utbildade och erfarne juristen ger den en fördjupad förståelse för hur avancerad juridisk problemlösning - av vilken författaren har omfattande erfarenhet - kan och bör genomföras.
Boken uppdateras, överarbetas och revideras kontinuerligt. I den aktuella elfte upplagan har språket stramats upp, varigenom framställningen trots många utvidgningar kunnat hållas inom sam ma sidomfång som i den förra upplagan. Nya avsnitt har tillfogats om kritisk rättsteori (11.8.6), Rawls samhällsfördrag (11.2.4) och den Europeiska ombudsmannen (5.7.2.6). Flertalet ändringar och tillägg är spridda, men särskilt kan nämnas att framställningen om EU-rät ten (5.7) och om juridikens egna begrepp 6.3.7 har utvidgats något.
Sakregistret redigerades i den tionde upplagan om till att hänvisa till avsnitt i stället för sidor. Syftet var att registret inte ska behöva göras om från grunden i varje ny upplaga, vilket gör det möjligt att med tiden utveckla ett mer genomarbetat sakregister av högre kvalitet. Detta arbete har fortsatts vid redigeringen av den aktuella upplagan. Läsaren har också god hjälp av att viktiga ord ofta kursiverats. Sådana kursiveringar kan ofta fungera ungefär som underrubriker.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Praktisk juridisk metod
  2. +
  3. Avtalstolkning : tolkning av avtal och andra rättshandlingar på förmögenhetsrättens område

De som köpt den här boken har ofta också köpt Avtalstolkning : tolkning av avtal och andra rä... av Bert Lehrberg (inbunden).

Köp båda 2 för 818 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Praktisk juridisk metod