Borisprojektet : århundradets största spionkupp - NSA och ett svenskt snille lurade en hel värld av Sixten Svensson (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
232
Utgivningsdatum
2016-03-01
Förlag
Vaktel förlag
Dimensioner
232 x 170 x 16 mm
Vikt
671 g
ISBN
9789198218084
Borisprojektet : århundradets största spionkupp - NSA och ett svenskt snille lurade en hel värld av Sixten Svensson (inbunden)

Borisprojektet : århundradets största spionkupp - NSA och ett svenskt snille lurade en hel värld av Sixten Svensson

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2016-03-01

Slutsåld

* Det kanske största världspolitiska avslöjandet under 2016!

* Bygger på tusentals "otillgängliga" dokument.

* Skriven av Boris Hagelins svåger.

Boris Hagelin, den svenske uppfinnaren av krypteringsmaskiner, är ganska känd. Men det mest fantastiska - och allra hemligaste - som han var direkt involverad i har hittills varit okänt, om än föremål för spekulationer och rykten. Boris Hagelin var förtegen om sitt liv och brukade med ett snett leende säga att "skulle jag berätta om mitt liv skulle Elsas bröder tro att jag var spion".

I många år har internationella media spekulerat i att Boris Hagelins krypteringsmaskiner vid Crypto AG var manipulerade så att de gav USA:s hemliga säkerhetstjänst NSA möjlighet att avlyssna dem via en "bakdörr". Detta är storpolitiskt sprängstoff av första klass. Det skulle innebära att USA under decennier har avlyssnat regeringar över hela världen. Det handlar om 120 länder! När den amerikanske journalisten Scott Shane 1995 lade fram starka indikationer på att så skett, avfärdades det av företaget som "rena spekulationer".

Med denna bok presenterar Sixten Svensson, Boris Hagelins svåger, sanningen. Och det är en omskakande sanning!

Stödd på tusentals "otillgängliga" dokument avslöjar författaren att Boris Hagelin definitivt spelade den absoluta nyckelrollen i ett topphemligt spioneri- och maktspel styrt av USA och dess NSA, National Security Agency. Dessa dokument - som i flera fall presenteras med bild - visar att Hagelin på NSA:s uppdrag verkligen byggde in en topphemlig "bakdörr" i den nya krypteringsmaskinen. Genom denna gick kopior av alla meddelande till NSA. Informationen mellan regeringar, ambassader, säkerhetstjänster och myndigheter hamnade alltså via denna "trojanska häst" i USA, som använde informationen på ett sätt som hittills varit dolt.

Genom dessa dokument kan flera storpolitiska händelser ställas i ett helt nytt ljus. Det gäller inte minst FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjölds död i Kongo 1961. Här kommer nya fakta i dagen som kan bidra till att detta tidigare olösta mysterium får sin lösning.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Borisprojektet : århundradets största spionkupp - NSA och ett svenskt snille lurade en hel värld av Sixten Svensson. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Sanningen kommer alltid fram
  Hans Nilsson, 12 april 2016

  Ett mycket intressant bok över en tid som ligger bakom oss. Sanningen kommer alltid fram, oftast handlar det bara om tid. I detta fall ser man faran med en vänskapskorruption där två personer försöker dölja något flera kommer att känna till och därmed aldrig går att hemlighålla. Konsekvenserna fick säkert allvarliga konsekvenser för USA långt efter att historien hade avslöjats. Det har säker påverkat många utrikespolitiska skeenden genom åren.

  Boken är klart läsvärd för dem som tycker om historien.

 2. Storebror ser dig
  Kalle Berggren, 25 mars 2016

  USAs roll som storebror beskrivs på ett smått skrämmande sätt med hjälp av ett svenskt livsöde. Boken ett måste för alla med intresse för vår nutidshistoria och verligheten bakom James Bond och andra fiktiva agenter.
  Och vad som låg bakom bl a mordet på Dag Hammarsköld framgår tydligt nog för att berättiga en fördjupad granskning i vilken alla arkiv bör öppnas.

Visa alla 2 recensioner