Händelser på ytan : shibori som kunskapande rörelse (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
ArtMonitor avhandling (del 56)
Utgivningsdatum
2016-06-29
Förlag
ArtMonitor Avhandling
Dimensioner
240 x 170 x 20 mm
Vikt
637 g
ISBN
9789198242287
Händelser på ytan : shibori som kunskapande rörelse (häftad)

Händelser på ytan : shibori som kunskapande rörelse

Häftad,  Svenska, 2016-06-29
258
  • Skickas från oss inom 7-10 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Vad är och gör shibori? Med rötter i japansk textil hantverkstradition är shibori idag ett internationellt paraplybegrepp för besläktade tekniker oavsett ursprung. Som teknik betraktad innebär shibori att konstnären på mekanisk väg skapar kompressioner i material vilka i kombination med färgnings- eller värmebehandlingsprocesser ger upphov till mönstring, tredimensionalitet eller andra förändringar av egenskaper och uttryck.

I detta avhandlingsarbete behandlas konstformen shibori som ett fenomen och som en farkost, vilken tillsammans med forskar-jaget sätts i en kunskapande rörelse. Denna rörelse leder mot, och ger utrymme för, reflektioner kring aspekter och begrepp såsom kulturarv, globalitet, performativitet, curatering och affekt/sensation. I avhandlingen belyses shibori genom begreppen samtidigt som begreppen belyses genom shibori. I dess mitt finns erfarenheter från såväl Lauriens eget som andra konstnärers gestaltande arbete, samt erfarenheter från curatering av två shibori-baserade grupputställningar: en i Japan och en i Sverige. Avhandlingen består av en samling texter av olika karaktär samt en bildbaserad curaterad grupputställning skapad för den fysiska tryckta avhandlingens rumslighet.

Thomas Laurien är formgivare, curator, konstnärlig forskare och lektor i design på HDK - Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Händelser på ytan : shibori som kunskapande rörelse
  2. +
  3. Paul McCartney: Texterna. Ett självporträtt : Mitt liv i 154 sånger

De som köpt den här boken har ofta också köpt Paul McCartney: Texterna. Ett självporträtt : M... av Paul McCartney (inbunden).

Köp båda 2 för 607 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Thomas Laurien

  • Ytans materialitet

    Kristina Fridh, Thomas Laurien

    I arkitekturen behandlas ofta ytan som något rumsavskiljande, där ytans materialitet får bli den gräns som ska definiera rumsligheten. Men om rummet är något föränderligt i våra medvetanden blir också ytan något obeständigt. Denna gräns får en sub...