Fronesis 58-59. Solidaritet (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Fronesis (del 58)
Antal sidor
256
Utgivningsdatum
2018-03-13
Förlag
Fronesis
Dimensioner
210 x 148 x 17 mm
Vikt
375 g
ISBN
9789198245776
Fronesis 58-59. Solidaritet (häftad)

Fronesis 58-59. Solidaritet

Häftad Svenska, 2018-03-13
148

15% rabatt med kod BF22 i kassan

Gäller t.o.m. söndag 27/11 när du handlar för minst 299 kr. Villkor

  • Skickas inom 10-15 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
SOLIDARITET

I slutet av 1800-talet avsåg solidaritet främst sammanhållning i det nationella samhället i en tid av växande klassmotsättningar, men inom arbetarrörelsen även arbetarklassens inre sammanhållning och lojalitet. Det är i dag inte längre självklart att solidaritet enbart avser sammanhållningen inom en nationalstat, en klass eller någon annan avgränsad grupp. I en värld där det ömsesidiga beroendet mellan människor växer blir behovet av sammanhållning tvärsöver nationsgränser större. Samtidigt ser vi i dag hur nynationalistiska strömningar idealiserar föreställningar om den nationella sammanhållningen i det förflutna.

I Fronesis nr 58-59 undersöker vi vad solidaritet betyder i dag. I en rad nyskrivna och översatta artiklar diskuteras solidaritetens samtida former och förutsättningarna för en inkluderande solidaritet i ett demokratiskt och pluralistiskt samhälle. Vad innebär samhällssolidaritet i en tid präglad av ojämlikhet, ekonomisk globalisering och framväxande nationalism? Vilka former tar sig solidariteten inom välfärdsstaten - och vilka är vi egentligen solidariska med?
Den kanadensiske politiske filosofen Will Kymlicka argumenterar i sin text för att varken nyliberal mångkulturalism eller välfärdschauvinism leder till hållbara samhällsmodeller och menar att solidariteten i välfärdssamhällen måste utgå från ideal om social rättvisa. Författaren Olle Sahlström belyser i sin essä de olika idéerna om solidaritet inom arbetarrörelsen och kyrkan utifrån egna upplevelser inom fackföreningsrörelsen och Svenska kyrkans flyktingarbete, i förhållande till solidaritetsarbete under den stora flyktinginvandringen till Sverige 2015.
Den tyske sociologen Hauke Brunkhorst diskuterar utsikterna för en demokratisk solidaritet i en alltmer globaliserad värld. Den franska sociologen Nathalie Karagiannis uppmärksammar i sin text hur de politiska konflikternas nya former förändrar solidaritetens förutsättningar och uttryck. Sociologen Carl Cassegård skriver om »individualiserad solidaritet« och framväxten av den så kallade Otaku-kulturen i dagens Japan.
Innehåll i Fronesis nr 58-59 (256 sidor):
Magnus Wennerhag och Johan Lindgren: Från sammanhållning till solidaritetArto Laitinen och Anne Birgitta Pessi: Solidaritet i teori och praktik
Émile Durkheim: Arbetsdelningen i samhälletJohan Lindgren och Magnus Wennerhag: Solidaritet under nya förutsättningar Steinar Stjernø: Solidaritetstanken i EuropaHauke Brunkhorst: Global solidaritet. Den demokratiska solidaritetens öde i en global tidsålder Nathalie Karagiannis: Mångfaldig solidaritet. Autonomi och motståndAnton B. Andersson och Enna Gerin: Solidariteten och välfärdsstatenWill Kymlicka: Solidaritet i heterogena samhällen. Bortom nyliberal mångkulturalism och välfärdschauvinismPeter A. Hall: Den sociala solidaritetens politiska källorCarl Cassegård: Om den individualiserade solidaritetens möjligheterMajsa Allelin och Tobias Davidsson: Om klassolidaritet och gränsdragningarOlle Sahlström: Åsa Romsons tårar
Redaktörer: Magnus Wennerhag och Johan Lindgren.
Redaktion: Majsa Allelin, Anton B. Andersson, Tobias Davidsson, Enna Gerin, Elias Isaksson och David Lindberg.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Fronesis 58-59. Solidaritet
  2. +
  3. Av kärlek och plikt -

De som köpt den här boken har ofta också köpt Av kärlek och plikt - av Sofia Linderot (häftad).

Köp båda 2 för 513 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »