Sviken - av släkten, samhället och staten (kartonnage)
Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
176
Utgivningsdatum
2015-07-01
Förlag
Pyret Förlag
Medarbetare
Börjesson, Margareta (red.) / Nyman, Anders (form) / Evertsson, Lena (foto) / Rehn, Kai (foto)
Dimensioner
215 x 140 x 10 mm
Vikt
325 g
ISBN
9789198263008
Sviken - av släkten, samhället och staten (kartonnage)

Sviken - av släkten, samhället och staten

(2 röster)  |  Läs 2 recensioner
Kartonnage Svenska, 2015-07-01
199
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Hur känns det att ha fött sju barn, men bara få lära känna de två yngsta? Hur överlever den som upplever sig sviken av alla? Hur mycket sorg kan en människa bära? Hur stark är den kvinna som trots allt är full av tacksamhet, livsglädje och kraft? Hennes styrka och energi har skapat den här boken.

Margaretha Nystrands liv är en historia full av svek. Många och upprepade. Hennes bok ger en inblick i hur det kunde gå till i det som kallades välfärdssverige eller folkhemmet.

Hon växte upp som adopterad dotter till välbeställda föräldrar utan förmåga att ge henne annat än ekonomisk trygghet, lära henne ta väl hand om sina kläder, duka vackert och vika servietter. När hon vid fjorton års ålder skickades iväg under sex veckor till sin pojkvän i Motala, uppmuntrades detta, och ledde oundvikligen till den första gravideten.
Det största sveket inträffade dock när inga vuxna i hennes omgivning eller sociala myndigheter reagerade på hennes föräldrars ansökan om att hon som femtonåring skulle få gifta sig.

Vi får följa Margaretha genom hennes tre äktenskap, möta de barn hon inte fick behålla och idag inte har djupare kontakt med. Hon berättar om flykten på 80-talet med dottern Christina, där hon fick hjälp av generösa människor i Sverige, Finland och Norge under nästan tre år. Vi får även möta sonen Anders som fick växa upp i fosterhem av tvivelaktig karaktär.

Självklart är det som sägs Margarethas historia och hennes upplevelser av hur hennes liv sett ut. Namnen på många människor i boken är fingerade. De som varit medskapande i hennes liv vet vilka de är ändå. Hennes historia om sin tillvaro, det som varit gott och det som varit ont, är smärtsam läsning. Läs boken ändå.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Sviken - av släkten, samhället och staten
 2. +
 3. Tim : Biografin om Avicii

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tim : Biografin om Avicii av Måns Mosesson (inbunden).

Köp båda 2 för 428 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Sviken - av släkten, samhället och staten. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Vanvården hade många ansikten
  anne skåner, 4 februari 2016

  Har läst många böcker kring temat Upprättelsen, men det här var bland de bättre. Enkelt bra språk, en historia om ett flera liv utan sentimentalitet och känsla av offer. Berörde mig på många sätt och jag rekommenderar den å det varmaste.
  Anne Skåner

 2. Gripande om det svenska folkhemmet
  Anders Nyman, 2 juli 2015

  Margaretha har berört mig. Både som person och genom sin berättelse om sitt liv och hur det kunde gå till i skuggsidan av det svenska folkhemmet. Berättelsen går inte att lägga bort. Boken sträckläser man i hopp om att det ska få en bra upplösning, för man känner så för Margaretha, allt från när hon skulle giftas vid 15 års ålder till hon hanterar relationen med de få av hennes barn som hon fortfarande har kontakt med nu i vuxen ålder. Margaretha är en fantastisk kvinna som trots sitt livs hi... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner