Konsten att se långt : nya perspektiv på Evert Taube (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
184
Utgivningsdatum
2019-05-29
Upplaga
1
Förlag
Arche Press
Medarbetare
Johansson, Per Magnus (foto)
Dimensioner
220 x 150 x 17 mm
Vikt
421 g
SAB
Gcz Taube, Evert
ISBN
9789198268379
Konsten att se långt : nya perspektiv på Evert Taube (häftad)

Konsten att se långt : nya perspektiv på Evert Taube

Häftad Svenska, 2019-05-29
241
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Få har som Evert Taube i sitt konstnärskap så övertygande lyckats förbinda hemma och borta, nära och fjärran. Vart han än kom i världen kände han igen sig. Han ställde aldrig det främmande i motsats till det välbekanta. Därför rimmar han doften av sydamerikanska feberträn med sten från Bohuslän , Atención! med Johansson och Genuaskutan med den svenskbyggda lutan .

Evert Taube liknade oceanerna vid förbindande byvägar, för det var havet och den fria horisonten västerut från Vinga som lärde honom att se långt. Ett kosmopolitiskt perspektiv som ytterligare förstärktes av att Vinga var en livlig och oförutsägbar mötesplats för sjöfolk från olika länder och kulturer. Där översättandet var en livsnödvändighet. Men också en källa till trygghet och upptäckarglädje.

Förutom den inledande essän "Konsten att se långt" innehåller boken en första mera omfattande studie av Evert Taubes sista och mycket originella roman Don Diego Karlsson de la Rosas roman från 1962, där han gestaltar sin uppväxt genom att översätta ön Vinga och Västerhavet till en ranch ute på Pampas gräshav. I en tredje essä behandlas Evert Taubes poetiska tematisering av faderskapet som når en höjdpunkt under 1950-talet. Och i den fjärde och avslutande essän ställs frågan varför gryningen är så oändligt mycket viktigare för diktaren Evert Taube än skymningen.

Martin Nyström är sedan 1993 Dagens Nyheters huvudkritiker för opera och klassisk musik, men med en livslång kärlek till Evert Taube, hans musik och diktning. Nyström är uppvuxen och bor i Göteborgs skärgård.

Arche Press rör sig liksom kulturtidskriften Arche inom fälten psykoanalys, humaniora och arkitektur. Syftet är att i bokform publicera texter med en räckvidd utanför tidskriftens ram.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Konsten att se långt : nya perspektiv på Evert Taube
  2. +
  3. Orestien

De som köpt den här boken har ofta också köpt Orestien av Aischylos (häftad).

Köp båda 2 för 462 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Martin Nyström

  • Georg Riedel : jazzmusiker och kompositör

    Martin Nyström, Sofia Lilly Jönsson, Gunnel Fagius, Jan Bruér

    Georg Riedel är jazzmusiker och kompositör. Få musiker har arbetat på ett så brett, händelserikt och varierande verksamhetsfält som Georg Riedel. Från början av 1950-talet och fram till idag har han hört till de främsta svenska musikerna. På 60-ta...