Norrlands futurum (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
136
Utgivningsdatum
2016-09-14
Förlag
Staika Förlag
Dimensioner
200 x 153 x 12 mm
Vikt
364 g
SAB
Hc.016
ISBN
9789198277067
Norrlands futurum (häftad)

Norrlands futurum

Häftad Svenska, 2016-09-14
159
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
NORRLANDS FUTURUM - om Norrlands och bokens framtid

"Theres K Agdler, är utan tvekan en intelligent, nyskapande och begåvad författare. Hennes nya bok, Norrlands Futurum, är ytterligare ett bevis för hennes intressanta författarskap. [...] Jag vill gärna hoppas och tro att det finns många nyfikna, öppna och vetgiriga läsare som inte kommer missa denna värdefulla och välskrivna bok [...]"
BTJ-recension (BTJ-häftet nr 23, 2016. Lektör Cecilia Persson)

NORRLANDS FUTURUM undersöker genom en essä, Norrlands Futuristiska Manifest samt två noveller, hur "Norrland" och "Boken" skildrats genom tiderna och hur deras framtid kan se ut. Boken innehåller även ett urval bilder från konstutställningen som hör till NORRLANDS FUTURUM.

Författaren Theres K Agdler undersöker "Norrlandsfrågan" i både historisk tid, nutid och framtid samt sätter en feministisk prägel på begreppet "Norrland". Hon presenterar också en annan lösning av den gängse "centrum-periferi" diskussionen.

Novellerna utspelar sig i en obestämd framtid. I Skarvspår blir Mellannorrlands inland ett försöksområde för en vetenskapsman som vill undersöka om det finns en speciell "glesbygdsgen". I Övningsområde har Schweiz köpt 22 Jas Gripen-plan och i gengäld fått en del av Lappland som övningsområde.

I essän Norrlands Futurum skildrar Theres K Agdler (född i Schweiz) hur hon upplever "Norrland" efter att ha flyttat till Jämtland från Mellaneuropa år 2000. Agdler tar avstamp i både skönlitterära och vetenskapliga texter om "Boken" och "Norrland" och beskriver "Norrlandsfrågan" ur ett feministiskt perspektiv.

"Varför skulle jag koppla ihop Norrland med boken? Som inflyttare till Jämtland och som litteraturvetare och författare är båda begreppen centrala i mitt liv och arbete. Ända sedan år 2000 har jag konstaterat att båda beskrivs med liknande negativa termer: det är inte bara pappersboken som snart kommer att dö ut utan även norra Sveriges glesbygder. Och både boken och malmen har tappat i värde."

"Norrlandsexperterna - från 1500-talets Olaus Magnus till 1980-talets Sverker Sörlin och våra dagars Po Tidholm - har oftast varit män. Jag är kvinna. Tänker att Norrland genom tiderna har framställts som männens land. Och dess män som "machomän". Men stämmer det?"

Essän Norrlands Futurum mynnar ut i NORRLANDS FUTURISTISKA MANIFEST. Manifestet består av citat ur Hélène Cixous bok Medusas skratt (sv. övers. 2015). Med Cixous tillåtelse har Agdler bytt ut orden "kvinna" och "kvinnlig" mot "Norrland" och "norrländskt" och därmed skrivit ett feministiskt futuristiskt norrländskt manifest.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Norrlands futurum
  2. +
  3. Valår

De som köpt den här boken har ofta också köpt Valår av Theres K Agdler (inbunden).

Köp båda 2 för 288 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Theres K Agdler