Den tändande gnistan (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
PDF med vattenmärke (84.3 MB)
Om vattenmärkning
PDF-böcker lämpar sig inte för läsning på små skärmar, t ex mobiler.
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2017-10-18
Förlag
Design Sundsvall
ISBN
9789198282269
Den tändande gnistan (e-bok)

Den tändande gnistan E-bok

E-bok (PDF), Svenska, 2017-10-18
64
Ladda ned och läs i en e-boksläsare. Tips på appar
Strax efter klockan 12 började det brinna. Det var måndagen den 25 juni 1888. På kvällen var Sundsvall en ruinstad. I branden blev 9.000 hemlösa och fem personer omkom.
I Den tändande gnistan, berättar Svenåke Boström om branden, dess förlopp, människorna, räddningsarbetet. Om livet veckorna, månaderna och de närmaste åren efter den dramatiska dagen.

Ett viktigt och intressant avsnitt i boken handlar om utredningen kring brandens orsak, den tändande gnistan från en ångbåt på Selångersån. Skulle någon fällas i domstol för katastrofen som orsakade skador för omkring 30 miljoner kronor i dåtidens penningvärde.

Boken innehåller också ett stort antal dramatiska ögonvittnesskildringar, men den beskriver också de intensiva åren efter branden. Byggruschen som gav Sundsvall dess unika stadskärna. På sex år byggdes 600 pampiga stenhus i stan.
"Ur askan reste sig en helt ny stad, pampigare, rikare, i föryngrad och förskönad gestalt" som kung Oscar II konstaterade när han återvände sex år efter branden. Hur denna nya stad, "Stenstaden", skapades skildras i denna rikt illustrerade historiska reportagebok. En berättelse om Sveriges största stadsbrand genom tiderna, men också om de övriga brandkatastroferna samma dag, som drabbade Umeå, Sandö, Lilla Edet, Sala, Ljusdal, med flera platser.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Svenåke Boström

  • Sofia Bugges sigill

    Svenåke Boström

    En fastighetsbrand med ett dödsfall som senare visar sig vara ett mord. Det är den dramatiska upptakten till denna roman som sträcker sig från tiden efter Sundsvallsbranden 1888 fram till början av 1960-talet. I centrum står brandmän, träpatroner ...

  • Om jag varit en humla, eller Hål i huve't på en murvel

    Svenåke Boström

    En spännande livshistoria "Tack för att jag fått läsa din spännande livshistoria! Du har varit med om väldigt mycket och upplevt saker många bara drömmer om! Jag har lärt mig en hel del under läsningens gång också." Elisabeth Magnusson R...