Känn trädgården (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
200
Utgivningsdatum
2016-03-18
Upplaga
1
Förlag
Cloud club Publishing
Medarbetare
Danielsson, Pelle (foto)
Dimensioner
255 x 220 x 15 mm
Vikt
994 g
ISBN
9789198293609

Känn trädgården

(2 röster)  |   Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2016-03-18
258
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Den här boken handlar om att hitta sin egen trädgårdsidé och använda den som kompass när man utvecklar sin trädgård, och om man är uppmärksam och vill, även sig själv. Så har det varit för mig, och nu vill jag dela med mig av den upplevelsen. Med min bok vill jag att läsarna ska få uppleva känslan av att trädgård är roligt och att allt är möjligt. Det kanske inte blir precis som man tänkte - ofta blir det ännu bättre. Jag vill fästa fokus vid att skapandet är viktigare än resultatet. Då blir det vackert och meningsfullt.

Jag bor i Göteborg och har tillgång till fantastiska miljöer i den omgivande naturen och i vår botaniska trädgård, vilka båda är mina stora inspirationskällor. Oavsett var man bor finns skönheten nära, det gäller bara att öppna sina sinnen och förstå hur man kan göra i sin egen trädgård, för att uppnå det som man vill.

I boken får läsaren följa med genom mina olika trädgårdsrum och dess förebilder i Göteborgs botaniska trädgård. Sex rum med olika färgteman, dofter och stämningar, alla med sin egen historia och betydelse.
Det första kapitlet handlar om att finna sin egen trädgårdsidé.?I olika exempel belyses hur man kan hämta inspiration från naturen, ur färgernas kontraster och harmonier, hur olika former kan hjälpa till att balansera eller skapa dynamik och hur dofter kan användas för att locka fram minnen. Olika delar kan bli inslag i den egna trädgårdsidén, beroende på vilken känsla man vill visualisera.

Därpå följer sex kapitel om mina olika trädgårdsrum och dess förebilder i Botaniska. En illustration visar placeringen av de växter som omnämns i texten och fotografier visar planteringarna under olika säsonger. I avsnitten om Göteborgs botaniska trädgård berättas om idéerna bakom de olika anläggningarna och vi möter dess skapare och trädgårdsmästare. Jag berättar om hur man kan använda sig av de stora dragen såväl som detaljer från proffsens trädgård och omsätta det i sin egen plantering. Det som gör Botaniska så värdefullt är dess mångfald och kreativitet i smått som i stort, här finns verkligen något för alla.

Vinterträdgården har fått ett eget kapitel.
Vintern är en underskattad och ibland bortglömd trädgårdssäsong som förtjänar att lyftas fram och ge oss glädje och skönhet när vi som bäst behöver det.

Jordmån, klimatzon, fukt-, vind- och ljusförhållanden är viktiga parametrar för vilka växter man kan välja och hur de kommer att utvecklas. Ändå finns inget sådant med i den här boken. Inte heller finns angivelser om växternas härdighet, blomningstid och storlek. Alla växter som visas och beskrivs i Känn trädgården är sådana som jag odlat i min egen trädgård och sett utvecklas under många år, de är robusta och många gånger helt härdiga. När man behöver mer fakta går det mesta att hitta genom en sökning på internet. Under tiden tror jag på experimenterandet, att lära genom att se, göra och göra om. På vägen upptäcker man hur växterna beter sig i den egna trädgården och om man gillar det man ser. Självklart vill ingen medvetet göra misstag, men jag kan ärligt säga att många av de kompositioner jag tycker mest om har uppkommit genom rena tillfälligheter. I boken ges tips på hur man kan gå tillväga för att prova sig fram på olika sätt.

Camilla Danielsson
?Mitt odlarintresse började med kärleken till Italien och till mat. När jag flyttade hemifrån till min första lägenhet fyllde jag köksfönstret med frösådd basilika, persilja och citronmeliss. Trädgård fanns inte på min karta förrän jag tio år senare helt spontant blev med kolonistuga. Till stugan hörde en 300 kvadratmeter stor trädgård med mormorsperenner och fruktträd. Med näsan i boken Annas Örtagård började jag fantisera om doftande, soldränkta och silvergrå örtagårdar. I samma veva upptäckte jag de gammaldags rosorna och började plantera de mest förföriska sorterna i min koloniträdgård. Två år senare köpte vi huset och trädgården blev tillgänglig varje dag. Jag valde ut den soligaste platsen och satte s
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Känn trädgården
 2. +
 3. Tips & trix : Smarta idéer för alla tillfällen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tips & trix : Smarta idéer för alla tillfällen av Louise Scott (inbunden).

Köp båda 2 för 517 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Känn trädgården. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Tråkig utan röd tråd
  Ingrid Fältström, 26 juli 2018

  Jag tycker att boken inte fyller något som helst syfte förutom att framhäva författaren själv. Bilderna är inte inspirerande utan visar bara på hur just denna trädgård ser ut. Kopplingen till Botaniska trädgården i Göteborg är otydlig, det är som två olika berättelser i samma bok. Lite invävt i texten är kvasidjupa tankar. Den borde kanske inte kategoriseras som en trädgårdsbok utan som nåt annat. Jag ångrar att jag inte returnerade den omedelbart.

 2. Grym trädgårdsbok
  Eva Cecilia Haeger, 12 december 2016

  Jag är ingen trädgårdsmänninska men gillar ändå vackra växter och trädgårdar.
  Jag köpte denna bok i somras och har fått massor av inspiration som jag skall genomföra i min egen trädgård + att det är väldigt vackra bilder att titta på.

Visa alla 2 recensioner