Erika Larsdotter är nitton år då hon blir gravid. Hon förstår inte själv att det är så. Gustav och Erika är dräng och piga hos en bonde i Bergslagen år 1896. Året därpå gifter de sig och deras första barn föds.
Tio barn och föräldrar tränger ihop sig i ett rum och kök i ett högt beläget torp ovanför Skrekarhyttan där Gustav börjar som masmästare. Erikas dröm att bli lärarinna grusas. Förhoppningen står då till kvinnlig rösträtt, att få information om barnbegränsning och att döttrarna ska få ett annat självständigt liv där de inte är beroende av en man för sin överlevnad. Gustav är engagerad i nykterhetsrörelsen och frikyrkorörelsen som predikant och söndagsskollärare. Hur ska det gå för Erika när Gustav faller ifrån?
Utgångspunkt för berättelsen är författarinnans mormors mors liv. Historien utspelar sig mellan åren 1878 och 1947.
Marie Torebring har sedan 1985 arbetat som lärare i biologi, kemi, naturkunskap och geografi. Hon började med en intensiv brevväxling med släktingar och vänner i sjuårsåldern och fortsatte tills sms tog över den typen av kommunikation. Dagböcker, minnesanteckningar och annan lös text har fortsatt att flöda genom åren. Frågan om barnbegränsning, kvinnans rättigheter och miljöfrågor har berört henne sedan tolv års ålder.