Potatisrevolutionen och kvinnoupploppet på Södermalm 1917 Ett historiskt re (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
133
Utgivningsdatum
2017-01-23
Upplaga
1
Förlag
Hjalmarson & Högberg Bokförlag
Medarbetare
Lindström, Conny (form)
Dimensioner
177 x 110 x 9 mm
Vikt
81 g
SAB
Kc.51
ISBN
9789198313451
Potatisrevolutionen och kvinnoupploppet på Södermalm 1917 Ett historiskt re (pocket)

Potatisrevolutionen och kvinnoupploppet på Södermalm 1917 Ett historiskt re

(11 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket,  Svenska, 2017-01-23
79
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Våren 1917 var arbetarstadsdelen Södermalm i Stockholm skådeplatsen för ett folkligt kvinnouppror som drog med sig tusentals söderbor. I det numera trendiga och krogtäta "Sofo" utspelade sig hungerkravaller när kvinnor försökte komma över potatis för att lindra nöden i arbetarhemmen. Det var världskrig, avspärrningar, brist och ransonering. Från Ryssland kom budskapet om den stora revolutionen som störtat tsardömet. I Sverige öppnade hungerprotesterna som svepte över landet beskrivna som »potatisrevolutionen« dörren för allmän och lika rösträtt. Det är om dessa händelser och några av de människor som bidrog till förändringen, denna lilla bok handlar. Som en påminnelse om vad som en gång krävdes för att försätta maktpolitiska berg, kanske som lärdom även för vår egen tid när många åter går hungriga.

Håkan Blomqvist, f 1951, är historiker verksam vid Södertörns högskola och författare till ett flertal böcker om arbetarrörelsens historia.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Potatisrevolutionen och kvinnoupploppet på Södermalm 1917 Ett historiskt re
 2. +
 3. Den bråkiga staden : ungdomsupplopp och ungdomspolitik i efterkrigstidens Stockholm

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den bråkiga staden : ungdomsupplopp och ungdoms... av Martin Ericsson, Andrés Brink Pinto (häftad).

Köp båda 2 för 319 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Potatisrevolutionen och kvinnoupploppet på Södermalm 1917 Ett historiskt re. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Intressant läsning
  Bokmal, 29 mars 2017

  Mycket intressant att läsa om spelet i politiken. Inget är nytt idag. Ganska otroligt att det bara är hundra år sen det var hungerrevolter i Sverige och också intressant att här gick kvinnorna i spetsen! Ett arv sen vikingatiden?

 2. Spännande historia
  Maria, 20 mars 2017

  Lite seg start, men sen en spännande historia om en tid i Sveriges historia som vi borde känna till, eftersom det var starten för att Sverige blev en demokrati. Rekommenderas!

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Håkan Blomqvist