Tidskriften Mana 4 (2018) Ät dom rika
Format
Tidskrift
Språk
Svenska
Serie
Tidskriften Mana
Antal sidor
48
Utgivningsdatum
2019-03-07
Förlag
Föreningen tidskriften Mana
Översättare
Maja Sager
Medarbetare
Sahgash, Miriam (förf.) / Klemedsson, Jesper (förf.) / Abdullahi, Maimuna (förf.) / Sundström, Maria (förf.) / Hirani, Sarah Katarina (förf.) / Westermark, Mirjana (förf.) / Tahvilzadeh, Nazem (förf.) / Nilsson Mohammadi, Sara (förf.) / Behdjou, Sandra (förf.) / Farrokhzad, Athena (förf.) / Mulinari
Illustratör/Fotograf
Malin Granroth, Tiina Tinouschka Nilsson, Sarah Katarina Hirani
Dimensioner
281 x 223 x 5 mm
Vikt
176 g
SAB
O(p)
ISBN
9789198346473
Tidskriften Mana 4 (2018) Ät dom rika

Tidskriften Mana 4 (2018) Ät dom rika

Tidskrift Svenska, 2019-03-07
79
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 149 kr för privatpersoner.
Mana tar sig an de rika. Vi tittar på hur deras ägande försätter människor i svält, men också hur det kräver ökad polisär kontroll och repression av folket. Det handlar om hur rasism och kolonialism utgör förutsättningarna för ägandeförhållanden och hur rikedomarna bygger på våld, förtryck och stöld av andras kroppar, arbete, land och resurser.

Jesper Klemedssons fotoreportage från Guatemala beskriver ett land där majoriteten av marken ägs av stora bolag, medan åtta av tio av ursprungsbefolkningens barn är undernärda. Att göra motstånd mot storföretagen är förenat med livsfara. Reportaget fångar det som professor Ananya Roy i en intervju i temat beskriver som "elitens illegaliteter". Välståndet hos de riktigt rika, är ytterst ett resultat av en systematisk stöld av arbete och mark, förklarar hon.

Relationen mellan de rika och rasism på hemmaplan beskrivs av Miriam Sahgash, som menar att kraven på ökad trygghet inte bör ses som sprungna ur viljan att ge människor ökad ekonomisk och social trygghet, utan ur viljan att legitimera en ökad repression av rasifierade människor.

Temat bjuder också på det utopisk-dystopiska brädspelet Manapol. Samla ett gäng vänner, smid planer och fundera över hur ert revolutionsrecept ser ut.

Utanför temat hittar du en intervju med genusprofessorn Nikita Dhawan, tips på antirasistisk barnkultur, ett fotoreportage från den bosniska gränsstaden Velika Kladusa, argument för och emot ett förbud mot rasistiska och nazistiska organisationer, och mycket mer.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Tidskriften Mana 4 (2018) Ät dom rika
  2. +
  3. Historiens hemvist II : etik, politik och historikerns ansvar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Historiens hemvist II : etik, politik och histo... av Peter Aronsson, Leila Brännström, Andrus Ers, Victoria Fareld, David Gaunt (häftad).

Köp båda 2 för 298 kr

Kundrecensioner

Bloggat om Tidskriften Mana 4 (2018) Ät dom rika