Ödehus : från ruckel till pärla (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
248
Utgivningsdatum
2018-06-04
Upplaga
1
Förlag
Nielsen & Norén Förlag
Dimensioner
215 x 215 x 15 mm
Vikt
610 g
ISBN
9789198361728
Ödehus : från ruckel till pärla (häftad)

Ödehus : från ruckel till pärla

Häftad Svenska, 2018-06-04
359
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Intresserad av byggnadsvård? Eller fascinerad av ödehus? Du är inte ensam, många tänker likadant. Lagom till sommaren 2018 har skribenten Robert Danielsson skrivit boken om människor som räddar ödehus. I en rad projekt från Skåne till Norrbotten har han följt deras resa från ruckel till pärla. Nu kan också du ta del av deras erfarenheter.

Boken har utvecklats från Facebookgruppen "Jag räddade ett ödehus", kunskaps- och inspirationskällan med över 10 000 entusiastiska medlemmar som engagerat sig i detta förr försummade kulturarv. Robert Danielsson har i boken samlat värdefull kunskap från både gruppen och spätt på med egna erfarenheter.

Åtta olika ödehusräddare delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter och ger tillsammans med Robert råd till inspiration till andra i samma situation. Deras spännande berättelser varvas med fördjupande artiklar om praktiska lösningar på svåra vård- och restaureringsfrågor som uppstår efter lång tid av förfall. Hussvamp och timmerlagning, murverksproblematik i grunder och skorstenar, hur man renoverar fönster är något många brottas med.

Bokens syfte är också att fler ska bli uppmärksammade på de övergivna husen som kulturhistoriska dokument men även som möjligheter för att vitalisera landsbygden. Därför placerar Robert Danielsson också in boken i ett samhällsvetenskapligt och ekonomiskt sammanhang. Hur kan räddade ödehus bidra till att vitalisera och utveckla landsbygden? Från samhällsekonomiskt perspektiv belyses också frågor om ökad självförsörjning genom lokal produktion av livsmedel och el samt utfasning av fossila bränslen och behovet av social omsorg i hela landet.

Någon liknande bok från ett brett anslag med fallstudier och praktisk byggnadsvård till möjligheter för utveckling av glesbygden har inte publicerats. Inte sällan har de öde husen runtom i landet skildrats med ett romantiskt skimmer som symboler för förgängligheten. I "Jag räddade ett ödehus" ses de istället som en resurs för framtiden. Därför har Svenska Byggnadsvårdsföreningen redan på idéstadiet gett bokprojektet sina bästa rekommendationer och Kungl. Patriotiska Sällskapet gett tryckbidrag. Har du redan kavlat upp ärmarna och tagit dig an ett ödehus eller drömmer om att göra det? Nöjer du dig med att läsa hur andra har gjort det? Oavsett vilket är boken något för dig.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ödehus : från ruckel till pärla
  2. +
  3. Krishandboken : allt du behöver för att klara dig

De som köpt den här boken har ofta också köpt Krishandboken : allt du behöver för att klara dig av Niklas Kämpargård (inbunden).

Köp båda 2 för 598 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Robert Danielsson

Bloggat om Ödehus : från ruckel till pärla