Norrköpings kvartersnamn (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
221
Utgivningsdatum
2018-11-30
Förlag
Klingsbergs Förlag
Dimensioner
240 x 70 x 25 mm
Vikt
695 g
ISBN
9789198373516
Norrköpings kvartersnamn (inbunden)

Norrköpings kvartersnamn

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2018-11-30
217
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Varför heter ett kvarter i Norrköping Godvän? Vad var Stenhuset och Vårdtornet? Och vad är bakgrunden till kvartersnamn som Enväldet, Renströmmen och Trätan?

Journalisten Peter Kristensson, som skrivit boken Norrköpings gatunamn, är nu klar med en bok om stadens kvartersnamn. Den berättar om ålder och bakgrund till namnen på Norrköpings drygt 1300 kvarter. Och de kan - precis som gatunamnen - berätta mycket om stadens historia.

- I namnen lever minnet vidare av historiska byggnader, verksamheter och händelser, och av människor som för länge sedan skridit till skuggornas värld, säger Peter Kristensson.

De äldsta kvartersnamnen tillkom i början av 1700-talet när staden byggdes upp igen efter ryssarnas härjningar. Namnen speglar i hög grad den tidens Norrköping - ofta genom att de hämtades från tomtägares namn eller yrke, exempelvis Eken (Jacob Ekbohm), Vintern (Olof Winter), Hatten (hattmakare) och Klockan (klockgjutare).

Kvartersnamnen med tomtnummer användes förr som adresser och var då mer allmänt kända än i dag. Men många kvarter har gett namn åt verksamheter som finns i dagens Norrköping, däribland Linden, Rosen, Gubben och Kåkenhus.

Boken kommer ut på Klingsbergs Förlag den 30 november 2018. Upplägget liknar Norrköpings gatunamn, och det blir den första kompletta sammanställningen av kvartersnamnen i Norrköping.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Norrköpings kvartersnamn
  2. +
  3. Bäst i test : 199 tester för hemmabruk

De som köpt den här boken har ofta också köpt Bäst i test : 199 tester för hemmabruk av David Sundin (kartonnage).

Köp båda 2 för 416 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Norrköpings kvartersnamn. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Norrköpings kvartersnamn
    UllaBritt Lindholm, 26 december 2019

    Utmärkt bok! Kunde inte bli bättre! Ett gyllene tillfälle att lära sig mera om Norrköping. En utmärkt bok att ha vid släktforskningen.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Peter Kristensson