Avlösning (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
155
Utgivningsdatum
2018-08-16
Upplaga
1
Förlag
Flo
Översättare
Nils Sundberg
Originaltitel
Avløsning
Medarbetare
Andréas, David (form)
Dimensioner
180 x 123 x 10 mm
Vikt
185 g
SAB
Hce
ISBN
9789198395204
Avlösning (häftad)

Avlösning

Häftad Svenska, 2018-08-16
170
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
4 veckor på DN:s kritikerlista!

15 veckor topp 10 på litteraturtoppen.se!


"Jag läste Tor Ulven, och njöt av varenda mening han skrev, den oerhörda och nästan övermänskliga precisionen i dem, hur han lyckades göra allt lika viktigt [...] Det var en form av jämställande mellan det materiella och människorna där det inte fanns någon plats för det psykologiska, och det gjorde att det existentiella dramat utspelade sig hela tiden, inte bara under en kris, som att någon skilde sig eller miste sin far eller mor, eller blev förälskad eller fick barn, utan ständigt och jämt, medan man drack ett glas vatten eller cyklade med vinglande lyktsken på en mörk väg eller helt enkelt inte var där, i det tomma rummet som han så mästerligt beskrev."

KARL OVE KNAUSGÅRD, MIN KAMP 5 (Översättning: Rebecca Alsberg)

***

Ljuset är en ständigt närvarande men förgänglig storhet i denna Tor Ulvens enda roman: en tändsticka som blossar upp, ett sommarnattens matta sken genom gardinens tillfälliga glipa. Likaså tycks en rad olika medvetandeströmmar väckas till liv och avlösa varandra här, sömlöst, i en konstant glidning mellan sinnesintryck och tankebanor. 90-åringens förakt för sin egen röst - sitt amfibiska, paddliknande rapande och kväkande - har snart övergått i en ung nattvakts grimaserande i spegeln i ett folktomt järnupplag. Den smutsiga reflektionen får längtan att välla fram efter att en enda gång tilltalas av den flicka han älskar.

Avlösning är en roman om ensamma människor i triviala situationer, men i lika hög grad är den ett utforskande av det enskilda medvetandets oerhörda expansivitet. Ulven låter konkret verklighet och inre liv spela mot varandra med en språklig exakthet som i sig är ett omfamnande av världen. Det är ett spel som bjuder på såväl stort allvar som stor komik. Närmast beckettskt tycks Ulven vilja påminna oss om att de största pessimisterna ofta även är de största humoristerna.

***

"[...] en urstark och depraverad saga om samhällets outcasts, som levereras med en mästares precision."

- litteraturtoppen.se

"Årets mest njutningsfulla läsning."

- Anna Hallberg, Dagens Nyheter

"Ett så intensivt varseblivande att verkligheten utanför pärmarna börjar skimra och transformeras. Översättningen [...] är lika stilsäker som det nystartade Flo förlags utgivningslista"

- Mats Kolmisoppi, "Årets böcker 2018" i Göteborgs-Posten

"En sådan konstnärlig hetta och förfinad nyanseringsförmåga. Där finns ingen anspänd konstifikation utan i stället en hypervaken intuition för livets gränsposter [...] denna bok är en litterär händelse i ögonvrån [...] en fin början för ett nytt förlag."

- Mikael van Reis, GP

"Som så ofta är det de mindre förlagen som står för utgivningen av översatt litteratur, där den fantastiska gåvan av ett helt verk som "Avlösning" känns som mer än vi kanske gjort oss förtjänta av."

- Joni Hyvönen, Svenska Dagbladet

"Vid sin död hade han hunnit publicera tio böcker [...] ett av den skandinaviska efterkrigstidens mest fascinerande litterära korpus över huvud taget."

- Rebecka Kärde, Dagens Nyheter

"Ulven har influerat en hel generation av författare och läsare och förändrat vår förståelse för hur litteratur kan skrivas."

- Karl Ove Knausgård

"Och jag tror att det allra mest ärofyllda för en författare är att uppnå adjektivisk status. Och jag tror att det ulvenska har en aura som kommer att skina i decennier, nej, i århundraden framöver."

- Stig Sæterbakken

***

Tor Ulven (1953-1995) var en av sin generations mest betydande norska författare och har haft ett oöverskådligt inflytande på modern norsk litteratur. Efter debuten Skyggen av urfuglen, 1977, gav han ut ytterligare fyra diktsamlingar innan han övergick till att skriva
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Avlösning
 2. +
 3. Slaget om Troja

De som köpt den här boken har ofta också köpt Slaget om Troja av Theodor Kallifatides (inbunden).

Köp båda 2 för 359 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Tor Ulven

 • Replacement

  Tor Ulven

  Replacement, Ulven's only novel, is a miniature symphony, uniting the perspectives of fifteen unrelated characters into what seems a single narrative voice, dramatizing the tension between concrete realities and our interior lives.

 • Das allgemein Unmenschliche

  Tor Ulven

  Ungerührt und mit einigem Witz eroberte der Norweger Tor Ulven der Literatur wieder eine Erkenntniskraft, die sie auf ihrem Weg in die Unterhaltungsbranche im allgemeinen verloren hat; existenzieller Ernst, eine beinah wütende Aversion g...

Bloggat om Avlösning