Socialismen inför verkligheten (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
269
Utgivningsdatum
2018-03-09
Förlag
Greycat Publishing
Originaltitel
Socialismen inför verkligheten : studier över socialdemokratisk åskådning och nutidspolitik
Dimensioner
179 x 110 x 20 mm
Vikt
200 g
SAB
Ocgd
ISBN
9789198403176
Socialismen inför verkligheten (pocket)

Socialismen inför verkligheten

(6 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket Svenska, 2018-03-09
55
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
NILS KARLEBY, 1892 - 1926 var en svensk, ofta glömd, socialdemokratisk ideolog. Det är inte främst för konkreta politiska gärningar som Karleby blev ihågkommen, utan mer för sina ideologiska skrifter, som fick stort inflytande på utformningen av den svenska socialdemokratin.

Karleby kan sägas vara en av de tongivande, och första, funktionssocialisterna. En inriktning som präglas mer av pragmatism än av marxismens eller den renodlade socialismens dogmatism. I Socialismen inför verkligheten (1926), tolkar han marxismen genom att försöka finna dess djupare avsikter. För Nils Karleby var inte ägandet av produktionsmedlen det centrala. Mer angeläget var kvaliteten, tillgängligheten samt inte minst fördelningen av överskottet. De små försiktiga stegens socialism. I takt med sin samtid.

Nils Karlebys funktionssocialism kom att prägla såväl Tage Erlanders livsgärning som Ingvar Carlssons tankegods. I denna språkligt uppdaterade utgåva av Socialismen inför verkligheten görs inga försök till tolkningar av hur Karlebys principer skall omsättas i vår tid. Syftet med en ny utgåva anpassad till modern svenska är att ge den politiskt intresserade verktyg att förstå dagens svenska socialdemokrati genom Nils Karlebys tankar.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Socialismen inför verkligheten. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Nutidspolitik
    Thorleif Olsson, 2 april 2018

    Mycket intressant och bra bok, synd att SAP inte tog till sig denna skrift mer, dom flesta vet inte om vem Nils Karleby var

  2. Oerhört intressant bok, klassisk marxism
    Anders F, 29 mars 2018

    Jag har ännu inte läst klart den, men jag uppskattar pragmatisk vänsterideologi fri från de tvivelaktiga och alltför teoretiska och världsfrånvända idéer som präglar dagens vänster.

Visa alla 2 recensioner