En guide för dig som coachar i Enneagrammet (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
24
Utgivningsdatum
2017-09-01
Upplaga
1
Förlag
9gram.se
Originaltitel
En guide till dig som coachar i Enneagrammet
Dimensioner
185 x 215 x 85 mm
Vikt
492 g
SAB
Dokb
ISBN
9789198425406
En guide för dig som coachar i Enneagrammet (häftad)

En guide för dig som coachar i Enneagrammet

Häftad Svenska, 2017-09-01
1038
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Om författarna:
Carina Tornberg och Anna-Carin Håkansson arbetar sedan många år som bl.a. handledare/ coacher och föreläsare. När de på var sitt håll, letade efter fler arbetsverktyg, möttes de i ett Enneagram-sammanhang. De fann inte enbart ett nytt verktyg, utan också någon som de kunde bolla nya idéer med.
"Coach Up Cards" är en produkt av deras åtskilliga kreativa möten!
"En guide till dig som coachar i Enneagrammet" med tillhörande coachkort, finns utgivet på svenska och engelska.
Carinas och Anna-Carins gemensamma projekt finner du på www.9gram.se

Beskrivning:
Enneagrammet är en psykologisk modell som beskriver nio olika grundpersonligheter och deras beteenden i form av drivkrafter, motivation, stressbeteenden, konfliktbeteenden och inte minst försvarsbeteenden. Enneagrammet presenteras i form av en cirkel där siffrorna är utplacerade. Detta innebär att varje siffra har två grannar som kallas för vingar. Precis som i verkliga livet, så kan vi efterlikna och påverkas, mer eller mindre av våra grannars beteenden.
Varje typ är dessutom sammankopplade med två andra typer och den kopplingen kallar vi "ben". Det ena benet kallas för stressben och det andra benet för trygghetsben. När vi upplever stress i livet, plockar vi upp försvarsbeteendet hos den typ som vi har stressben till. Detta hjälper oss att vara observanta på "aha, nu är jag stressad" eftersom vi oftast då blir en sämre variant av oss själva. Mår vi bra plockar vi upp trygghetsbeteendet hos den typ vi har trygghetsben till.
Den stora variationsrikedom man finner inom de nio olika personligheterna kan förklaras utifrån vad vi plockar upp för beteenden från givna typer vi har enligt modellen.
Enligt Enneagrammet kan varje personlighetstyp dessutom befinna sig på nio olika utvecklingsnivåer. Vad för nivå vi befinner oss på, beror i vilken utsträckning vi ser oss själva som ansvariga för vårt liv. Detta avspeglas sedan i våra beteenden och sättet att se på världen. Samtliga personligheter har sina styrkor och sina utmaningar och när vi är i balans kan vi ta vara på de beteenden som är våra styrkor - vi är helt enkelt vårt bästa jag.
Enneagrammet ger oss en omfattande plattform i förståelse av sig själv och andra, därmed hjälper det oss att acceptera våra olikheter och lättare gå andra till mötes, vilket gör att vi utvecklas och att självkänslan växer.

Hur korten kan användas
Som coach är du ett verktyg i människors personliga utveckling. Det är en stor fördel om du effektivt kan läsa av vilken personlighetstyp individen du coachar har, eftersom du då kan anpassa frågorna. Din förståelse för drivkrafterna gör att du dessutom kan anpassa ditt kommunikationssätt efter typen. Beprövad erfarenhet visar att tillit då lättare kan etableras. De skilda typerna har väldigt olika motivationsfaktorer. De som exempelvis motiveras av att sätta upp mål, kanske till och med bör minska antalet mål i livet. Andra ska släppa tanken på det förflutna och istället fokusera på nuet. Vissa behöver väga in känslorna i sina beslut.
Om man liknar en människa vid en darttavla och coachens frågor är själva pilarna, blir det självklart att ju närmare centrum (den röda pricken) coachen träffar, desto större chans till utveckling för den coachade.
Som i allt coachingarbete, sker all samverkan med stor respekt för den personen man arbetar med. Vi människor bär förutom vår Enneagramtyp, också på en historia som har format oss till den person som vi idag är. Enneagramkorten skall ses som en inspirationskälla och ett dynamiskt verktyg för dig som redan är en erfaren coach.
Detta häfte ger:
* Beskrivning av de nio personlighetstyper
* Hjälp för dig som coach att se vad just din typ behöver vara uppmärksam på i ett coachingsamtal

Korten ger:
* Frågeställningar till den coachade
* Övningar som är specifika för de nio olika typerna
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. En guide för dig som coachar i Enneagrammet
  2. +
  3. Känn dig själv med enneagrammet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Känn dig själv med enneagrammet av Helena Rödholm-Siegrist, Helena Rödholm-Siegrist (häftad).

Köp båda 2 för 1147 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

  • A guide for coaching in the Enneagram

    Anna-Carin Håkansson, Carina Tornberg

    How to use the cards As a coach you are a tool in activate other people"s personal development. It is a great advantage if you can efficiently read off the type of personality the individual you are coaching has as it gives you the opportunit...