Må detta nå Monsieur Stjärne : krigstidskorrespondens mellan etiopiens kejsare Haile Sellassie I och en svensk missionär (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
268
Utgivningsdatum
2017-12-06
Förlag
Budbäraren
Medarbetare
Nilsson, Martin (red.)
Dimensioner
220 x 150 x 20 mm
Vikt
460 g
SAB
Kpga,Lz Haile Sellassie I, kejsare av Etiopien, 1892-1975,Lz Stjärne, Per
ISBN
9789198433708
Må detta nå Monsieur Stjärne : krigstidskorrespondens mellan etiopiens kejsare Haile Sellassie I och en svensk missionär (inbunden)

Må detta nå Monsieur Stjärne : krigstidskorrespondens mellan etiopiens kejsare Haile Sellassie I och en svensk missionär

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden, Svenska, 2017-12-06
193
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
"Lejonet av Juda stam har segrat
Kejsare Haile Sellassie I
Av Gud utvald, konungarnas konung av Etiopien
Må detta nå Monsieur Stjärne!"

- Utdrag ur brev från kejsare Haile Sellassie till Per Stjärne

Efter andra världskriget kom relationen mellan kejsare Haile Sellassie (1892-1975) och den svenske missionären Per Stjärne (1895-1984) att spela en central roll i utvecklingen av ett nära samarbete mellan Etiopien och Sverige.

Detta är en skildring av den förtroendefulla vänskapen mellan kejsaren och den svenske missionären. Boken är ett värdefullt bidrag till vår kunskap om hur viktiga historiska skeenden bygger på ömsesidigt förtroende mellan nyckelpersoner. I brevväxlingen mellan kejsaren och Stjärne kastas nytt ljus över situationen för etiopiska flyktingar som befann sig bland annat i Jerusalem och Kenya under krigsåren.

Kejsare Haile Sellassie var angelägen om att samarbeta med Sverige - ett litet, neutralt land utan kolonier. Hans erfarenheter av den svenska missionens insatser inom skolväsendet och sjukvården var positiva. När kejsaren, med brittisk hjälp, kunde återvända till Etiopien 1941 fick Per Stjärne en nyckelroll som kejsarens speciella sändebud. Boken bygger delvis på tidigare okända brev.
- Viveca Halldin Norberg, fil. dr.

Brevväxlingen mellan kejsaren och Stjärne har ställts till författarens förfogande av sönerna Torsten och Lennart Stjärne. Därtill kommer en inte tidigare uppmärksammad korrespondens mellan kejsarens sändebud Abbebe Retta och Nils Dahlberg, dåvarande missionsföreståndare inom EFS.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Må detta nå Monsieur Stjärne : krigstidskorrespondens mellan etiopiens kejsare Haile Sellassie I och en svensk missionär
  2. +
  3. Det fallna imperiet : Ryssland och väst under Vladimir Putin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det fallna imperiet : Ryssland och väst under V... av Martin Kragh (pocket).

Köp båda 2 för 272 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Må detta nå Monsieur Stjärne : krigstidskorrespondens mellan etiopiens kejsare Haile Sellassie I och en svensk missionär. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Rekommendation att använda boken i studiecirkel.
    Ulla Margareta Lundstedt, 18 oktober 2018

    Vi har en studiecirkel om Etiopiens missionshistoria och då ingår denna bok och även boken "Bortom bergen med glädjebud till oromofolket i Etiopien" i cirkeln. Båda böckerna är lite svårlästa men mycket intressanta. Jag rekommendera att använda dessa böcker i studiecirkelform om man är intresserad av Etiopiens missionshistoria.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Ezra Gebremedhin