Andra sidans sköna diva, En bok om Ingrid Bergman (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
PDF med vattenmärke (3.0 MB)
Om vattenmärkning
PDF-böcker lämpar sig inte för läsning på små skärmar, t ex mobiler.
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2017-12-08
Förlag
Design Sundsvall
ISBN
9789198436419
Andra sidans sköna diva, En bok om Ingrid Bergman (e-bok)

Andra sidans sköna diva, En bok om Ingrid Bergman E-bok

E-bok (PDF), Svenska, 2017-12-08
99
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Då jag formulerade utställningen runt Ingrid Bergman och Stöde kom jag över ett rikt familjearkiv med fotografier, brev, minnen och annat. Det materialet presenterar jag nu i den här lilla skriften. På Sundsvalls museum visades vårvintern 2016 en större internationell utställning om Ingrid Bergman. Utställningen var producerad till hennes hundraårsjubileum 2015 och byggde på en exposé genom hennes konstnärskap. Till det bildmaterialet och de berättelserna producerade jag med stöd av Sundsvalls museum en lokal utställning. Ingrid Bergman har en lokal koppling till Sundsvall, hon gifte sig i Stöde kyrka 10 juli 1937 med Petter Aron Lindström. Stöde var då en egen kommun, nu är det en del av Sundsvalls kommun. Under 15 år kom Ingrid att vara en integrerad del av familjen i Stöde. Petter Arons syskon, blev likaväl Ingrids syskon, hennes svärföräldrar tog till sig den livfulla vackra unga kvinnan.

Petter Österlund, författare

Baksidestext av Lars T Johansson
(skådespelare och programledare i radio):

Bilden av Ingrid Bergman; är kanske just det, för de flesta av oss, en bild. Vi ser henne framför oss som snabba klipp ur en film, eller som en bioaffisch. Någon gång också som ett reportagefoto från en filminspelning, eller ett tillrättalagt ateljéporträtt.
Sagan om den firade skådespelerskan, är kanske just det, för de flesta av oss, en saga. I varje god saga finns både det svarta och det vita, det onda och det goda. Men sällan nyanserna, schatteringen. De små, små skillnaderna mellan skugga och ljus. Helhetsbilden av en människa har, för att tala med fotografen, många pixlar. Den är inte bara myterna, skrönorna eller de rykten som alltid omgärdar den kända, illa sedda eller älskade.
Petter Östlund har med sedvanlig fantasi och skärpa, plockat fram några pixlar från en, kan man ana, lycklig tid i Stöde. En liten bok om en kort tid. Vardag och, lite, fest; alldeles nära en människa.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Petter Österlund

  • Lenins guld

    Petter Österlund

    Petter Österlund från Sundsvall romandebuterar med en skröna från den stora revolutionens epok. De fotografier han presenterar under den AW är helt unika pressbilder och bevarat bildmaterial från sovjetiska tidningsarkiv, 1917-1945. Bland annat fo...