Upplysning, etik och feminism (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
241
Utgivningsdatum
2019-11-10
Förlag
Café 60 Media
Dimensioner
178 x 110 x 15 mm
Vikt
199 g
SAB
Ohja
ISBN
9789198437188
Upplysning, etik och feminism (häftad)

Upplysning, etik och feminism

Häftad Svenska, 2019-11-10
122
Skickas inom 7-10 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Flera av den feministiska idétraditionens portalfigurer verkade inom vad man kan kalla den klassiska upplysningstraditionen. Men inom den moderna feminismen finns många kritiska röster mot det klassiska upplysningsarvet. Och medan de upplysningskritiska feministerna hävdar att detta arv bör förkastas hävdar vissa antifeminister tvärtom att feminismen bör förkastas eftersom upplysningsarvet bör bevaras. Enligt dessa kritiker har feminismen halkat in på ett oförnuftigt postmodernistiskt spår som avvisar logik och vetenskap, medan de feministiska kritikerna av upplysningen ser detta projekt som oupplösligt förbundet med misogyni, rasism, kolonialism, nyliberalism och miljöförstöring.

I denna bok hävdar statsvetaren J. Mikael Olsson att båda dessa hållningar är felaktiga och att det istället är möjligt att försvara en feminism av ett radikalt snitt även om man utgår från den klassiska upplysningens ideal och allmänt vedertagen forskning gällande exempelvis könens biologiska skillnader. Olsson försvarar också feminismen med hjälp av en av upplysningens stora moralfilosofiska teorier, nämligen utilitarismen. Både utilitarismen och den analytiska moralfilosofiska traditionen i stort är enligt författaren oförtjänt försummade av feministiska teoretiker, trots att de inte på något sätt förhindrar en feministisk samhällssyn.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Upplysning, etik och feminism
 2. +
 3. Wollstonecraft, Mill och kvinnors mänskliga rättigheter

De som köpt den här boken har ofta också köpt Wollstonecraft, Mill och kvinnors mänskliga rät... av Eileen Hunt Botting (häftad).

Köp båda 2 för 377 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av J Mikael Olsson

 • Hedonismen och dess kritiker

  J Mikael Olsson

  Hedonismen är den utilitaristiska etikens klassiska form och den går ut på att maximera njutning och minimera lidande. I denna bok introducerar J. Mikael Olsson den hedonistiska moralfilosofin och bemöter den kritik som riktats mot hedonismen geno...

 • Socialliberalen L. T. Hobhouse

  J Mikael Olsson

  Leonard Trelawny Hobhouse är en av de främsta tänkarna inom det som vid början av 1900-talet kallades "New Liberalism", eller socialliberalism, som vi skulle säga idag. Det var ett slags liberalism som lämnat den kompromisslösa laissez-f...