Glutenrelaterad störning hos barn och vuxna (ljudbok)
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (25.4 MB)
Språk
Svenska
Läsålder
Unga vuxna
Inläsare
Eva Johansson
Utgivningsdatum
2018-06-29
Förlag
Moonlight Health Publishing
ISBN
9789198473223
Glutenrelaterad störning hos barn och vuxna (ljudbok)

Glutenrelaterad störning hos barn och vuxna Ljudbok

Ljudbok,  Svenska, 2018-06-29

Styckköp

89

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Glutenrelaterad störning hos barn och vuxna

Författaren vill med denna ljudfil informera om de senaste forskningsrönen om glutenrelaterad störning. Forskarna skiljer nu mellan celiaki, som kan diagnosticeras med tarmbiopsi och blodprov, och glutensensitivitet, som bara kan diagnosticeras genom att symtomen förbättras av glutenfri diet. Glutensensitivitet och celiaki kan inte särskiljas rent kliniskt, eftersom symtomen är likartade. Man tror att glutensensitiviteten är minst sex gånger vanligare än celiaki. Det finns forskare som anser att frekvensen glutensensitivitet kan vara så hög som 30 % bland människor i väst.

Att gluten kan orsaka magtarmbesvär har varit känt sedan 50-talet. Dessutom har man visat att många andra symtom kan bero på gluten, bland annat anemi, osteoporos, kroniskt trötthetssyndrom, autoimmuna sjukdomar och cancer i magtarmkanalen.

Enligt vissa forskare drabbar celiaki och glutensensitivitet inte i första hand tarmen utan hjärnan och nervsystemet och kan vara en vanlig orsak till bland annat huvudvärk, ADHD-liknande symtom, inlärningssvårigheter, psykiska symtom som depression och tvång, samt till neurologiska sjukdomar som demens och balansrubbningar.

Författaren informerar även om sensitivitet mot kasein (mjölkprotein) och vikten av en kaseinfri diet vid bland annat autism, ADHD-symtom, inlärningssvårigheter och många kroppsliga och psykiska symtom.

Harald Blomberg är psykiater och har lång erfarenhet av dietbehandling vid bland annat autism, ADHD, inlärningssvårigheter, psykos, depression och tvångssymtom.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Harald Blomberg