Våldtäkt och kultur : En undersökning av relationen mellan invandring och s (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
189
Utgivningsdatum
2018-07-04
Upplaga
1
Förlag
Greycat Publishing
Dimensioner
210 x 128 x 14 mm
Vikt
190 g
SAB
O
ISBN
9789198488807
Våldtäkt och kultur : En undersökning av relationen mellan invandring och s (häftad)

Våldtäkt och kultur : En undersökning av relationen mellan invandring och s

(27 röster)  |  Läs 9 recensioner
Häftad Svenska, 2018-07-04

Slutsåld

VARFÖR HAR SEXUALBROTTEN ökat i Sverige under det senaste decenniet? Vi ser en kraftig ökning av antalet anmälda brott och vi ser också att sexualbrotten delvis ändrat karaktär. Heberleins hypotes är att denna utveckling till stor del går att förklara med hänvisning till den stora invandringen av män från Mellanöstern, Nordafrika och Centralasien. Det här är en grupp som tidigare rapportering från bland annat Brottsförebyggande rådet (Brå) visat vara kraftigt överrepresenterad. Ann Heberlein gått igenom samtliga domar med avseende på sexualbrott sedan 2012. Hon konstaterar att den överrepresentation som Brå tidigare visade på kvarstår: män med utomeuropeiskt ursprung är kraftigt överrepresenterade. Vad beror det på?

Heberlein fokuserar på konflikter mellan kulturer, normer och värderingar som den kanske mest fundamentala orsaken till ökningen av sexuellt våld i Sverige. Efter att ha presenterat den teoretiska inramningen för sin tes går Heberlein igenom en serie fallstudier med afghanska förövare en grupp som är kraftigt överrepresenterade vid just grupp- och pojkvåldtäkter. Här blir det tydligt vilken roll som kulturella faktorer spelar när det handlar om sexuellt våld. I den avslutande delen föreslår Heberlein en rad åtgärder för att stävja ökningen av det sexuella våldet. Utgångspunkten handlar om medvetenheten om de kulturella faktorernas betydelse. De flesta problem går att lösa. Den viktigaste förutsättningen är att vi har kunskap.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Våldtäkt och kultur : En undersökning av relationen mellan invandring och s. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Enögd slarvig analys av ett väldigt viktigt ämne
  Daniel, 21 december 2021

  Väldigt intressant och bra presenterad fakta om ett extremt viktigt ämne. Statistiken om vilka grupper som är överrepresenterade är tydlig och obestridlig.
  Tyvärr så tycker jag att Heberlein helt går bort sig i sin analys som blir enögd och vinklad.
  Hon presenterar en bild av Sverige och "svenska värden" som jag verkligen önskar att vi hade men tyvärr inte känner igen mig i. Om Sverige var så jämställt som Ann hävdar så skulle vi INTE ha våldtäktsoffer som under rättegångar blir fråg... Läs hela recensionen

 2. Välunderbyggd bok
  Gerd Marianne Ahlgren, 9 april 2021

  Författaren går systematiskt tillväga och därför är det en bok jag kan rekommendera. Allvarliga ämnen ska angripas på detta sätt och inte genom att tycka. Utmärkt!

 3. Nödvändig bok
  Läraren, 29 april 2019

  Våldtäkt och kultur är en välstrukturerad och informativ bok. Jag sträckläste den och tyckte att jag lärde mig mycket om ämnet våldtäkt från olika vinklar; samhällsdebatten historiskt, lagändringar, medial rapportering samt en hel del statistik. Ann Heberleins tes att mäns kulturella fostran ligger till grund för det sexuella beteendet styrks av de domar där man hör de anklagade männen uttala sig om hur de uppfattat det kvinnliga offrets beteende. När kvinnan ler, kramas och skrattar ses det ... Läs hela recensionen

 4. Intresseväckande och välbekant
  Hans L, 28 november 2018

  Intressant att läsa en bok som ger en kulturell förklaring och bakgrund till ett av de avskyvärdaste brotten mot kvinnor. Inget kan ursäkta förövarna och inget kan heller ursäkta de som försöker bortförklara brotten. I botten ligger det en djup tragik i att kollisionerna mellan ett välmenande samhälle, försvarslösa kvinnor och män med en perverterad kvinnosyn får sådana fruktansvärda konsekvenser.

 5. En mycket viktig bok
  Malka, 27 augusti 2018

  Otroligt intressant om ett omtalat ämne som inte lämnar någon oberörd. Just detta att så många lägger ner så mycket energi på att förneka problemen gör sådana här böcker desto viktigare. Det märks att Anne gjort en utförligt undersökning och hennes kunskaper i etik gör slutresultatet både fylligare och unikt.

 6. En ögonöppnare
  Jan , 6 augusti 2018

  En bok som alla borde läsa! Ett dokument om resultatet av en inkompetent och ansvarslös migrationspolitik!
  Författaren har gjort arbetet som BRÅ borde har gjort!

 7. Nödvändig!
  Per Tengroth, 24 juli 2018

  I ett samhälle där 'bilden av Sverige' är viktigare än ren fakta är denna bok helt nödvändig. Boken berör och är svår att ta sig igenom just för att den berör, inte med känslofloskler, utan med ren otäck fakta.

  Tack Ann!

  Vi är gärna med och stöttar igen om du åter i framtiden vid något tillfälle hindras redovisa viktig samhällsfakta.

 8. Våldtäkt och kultur
  Lars , 23 juli 2018

  Hon sätter ord på sådant som en stor del "folket" vetat ända sedan vi började få hit folk från de här områdena och som den styrande eliten försökt dölja och tystat ner.

 9. Högaktuell och bryter alla tabun
  Madeleine, 23 juli 2018

  Fokusering på fakta och vad som är sant.
  Förlösande då dagens debatt i området mest är relativisering, känslor och vad som är politiskt korrekt att säga.

Visa alla 9 recensioner

Fler böcker av Ann Heberlein