Amerikaminnen : återvandrare och invandrare berättar (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
324
Utgivningsdatum
2020-09-29
Förlag
Appell Förlag
Dimensioner
225 x 210 x 25 mm
Vikt
1125 g
SAB
Kcx-qa
ISBN
9789198496185
Amerikaminnen : återvandrare och invandrare berättar (inbunden)

Amerikaminnen : återvandrare och invandrare berättar

Inbunden Svenska, 2020-09-29
299
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Amerikaminnen återger berättelser från trettio Amerikafarare som lämnade Österbotten för att söka lyckan i landet i väster i början av 1900-talet. År 1916 började äventyret för många unga män med en flyktresa undan värnplikt till Sverige och därifrån vidare över Atlanten. Efter begränsningar i invandringen var det på 1920-talet många som flydde över gränsen från Kanada till USA. Livet i Amerika präglades av hårt arbete inom stålindustrin, i gruvor och skogar samt i tunnelbane- och brobyggen i New York. Unga kvinnor lärde sig landets språk och livsstil som hembiträden i amerikanska familjer.

Utvandringen avbröts av den stora depressionen, som på 1930-talet fick många att återvända till Finland. Lättast var det för dem som hade något att falla tillbaka på i hemlandet. De som blev kvar i Amerika för gott hjälptes åt för att klara sig igenom de ekonomiskt svåra åren.

Boken bygger på intervjuer med både återvandrare till Finland och invandrare i USA och Kanada. Gemensamt för dem alla är att de kommer från den sydligaste delen av svenskbygderna i Österbotten.

Ges ut i samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Amerikaminnen : återvandrare och invandrare berättar
  2. +
  3. Den nya världen : utvandringen till Amerika I

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den nya världen : utvandringen till Amerika I av Lennart Pehrson (inbunden).

Köp båda 2 för 543 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »