Nunnan (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
318
Utgivningsdatum
2019-07-22
Förlag
Bokförlaget Faethon
Översättare
David Sprengel
Originaltitel
La religieuse
Medarbetare
Stolpe, Jan (red.)
Dimensioner
210 x 125 x 23 mm
Vikt
392 g
SAB
Hce
ISBN
9789198514872
Nunnan (häftad)

Nunnan

Häftad Svenska, 2019-07-22
199
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Som sextonåring sätts den känsliga och skarpsinniga Suzanne Simonin mot sin vilja i kloster. Hennes mamma har, visar det sig, offrat henne som bot för sina egna synder. Till en början är det hela uthärdligt, men när den gamla abbedissan dör och Suzanne gör sitt första försök att fly tar helvetet vid: hon misshandlas, förvägras sömn, tvingas äta aska och bära tagelskjorta, hon torteras med rep, hamnar i isolering, svälts, hånas, piskas och utsätts för depraverade närmanden. Desperat söker hon hjälp utifrån, men utsikterna att undkomma förefaller små...

Breven där Suzanne redogör för sina erfarenheter formar sig till en roman eller fiktiv biografi. Men de började som ett practical joke. Upplysningsförfattaren, encyklopediredaktören, konstkritikern och kyrkohäcklaren Denis Diderot började 1758 att skriva breven från Suzanne till en av sina vänner för att locka denne till Paris. Men projektet grep författaren, som själv började identifiera sig med Suzanne och hennes utsatthet. Resultatet blev en osande kritik av vettlöst frihetsberövande, hyckleri och maktmissbruk, liksom en indirekt lovsång till människoblivandet.

David Sprengels översättning från 1925 återges här i oförvanskad form under redaktion av Jan Stolpe. Christina Kullberg har skrivit efterordet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Nunnan
  2. +
  3. En siciliansk romans

De som köpt den här boken har ofta också köpt En siciliansk romans av Ann Radcliffe (inbunden).

Köp båda 2 för 416 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Denis Diderot