Roadkill (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Engelska
Antal sidor
336
Utgivningsdatum
2020-06-16
Förlag
Praun & Guermouche
Översättare
Emily Berry Mennerdahl
Medarbetare
Praun, Sandra (red.) / Guermouche, Oscar (red.) / Praun, Sandra (form) / Guermouche, Oscar (form) / Ängsvik, Anders (foto)
SAB
Ina
ISBN
9789198524420
Roadkill (inbunden)

Roadkill

Inbunden Engelska, 2020-06-16
505
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
I Project Overkill går konstnären Anders Ängsvik in i rollen som naturfotograf, men söker sig paradoxalt nog till en plats som skär genom naturen: bilvägarna. De ses inte som natur men är inte heller dess motsats. Sedan 2006 har Ängsvik fotograferat ett hundratal djur, döda som levande, i sitt undersökande av motorvägen som biotop.

Roadkill är baserad på ett urval av åtta fotografier från serien, utspridda genom boken, som plötsliga avbrott på en färd. Fotografierna presenteras i sekvenser med såväl detaljer som bilderna i helhet. Detaljerna från de upp till 212 cm breda fotografierna är återgivna i fullskala.

Genom hela boken följer en text av Magnus Bärtås, professor i konst och författare, och Fredrik Ekman, författare: "Bye Bye Monkey" (tidigare publicerad på svenska i Orienterarsjukan och andra berättelser, Bokförlaget DN, 2001). Med avstamp i filmen Planet of the Apes (1968) för texten ett resonemang kring människans skräckblandade fascination för djur.
Texten löper i nederkanten på de grå sidorna, likt röster från en bilradio längs vägen; fotnoterna ter sig som associativa tankar som triggas under resans gång.

Den gula färgen på bokens för- och eftersättsblad ger tillsammans med det röda bokmärket en koppling till vägmärkenas varsel.

Anders Ängsvik är fotograf och konstnär, född 1961 i Stockholm. Han har studerat på Kungliga konsthögskolan i Stockholm.
Hans arbete har ställts ut på bland annat Centre Culturel Suédois i Paris, Arbetets museum i Norrköping, Moderna Museet, Nordin Gallery och Centrum för fotografi i Stockholm.
Ängsvik är även författare till boken Beckombergalandet (som Anders K. Johansson, Bilda förlag, 1999) där han i text och bild skildrar sin uppväxt i en personalbostad på sjukhusområdet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Roadkill
  2. +
  3. ""Non-territorial""

De som köpt den här boken har ofta också köpt ""Non-territorial"" av Yoko Andersson Yamano, Rachel Armstrong, Ylva Björnberg, Athena Farrokhzad, Jörg Heiser (häftad).

Köp båda 2 för 634 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »