Folkrätten i regeringsformen (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
PDF med Adobe-kryptering (2.4 MB)
Om Adobe-kryptering
PDF-böcker lämpar sig inte för läsning på små skärmar, t ex mobiler.
Språk
Svenska
Serie
Skrifter utgivna av Juridiska fakulteten vid Stockholms universitet (del 88)
Utgivningsdatum
2020-09-11
Förlag
Poseidon Förlag AB
ISBN
9789198538717
Folkrätten i regeringsformen (e-bok)

Folkrätten i regeringsformen E-bok

(2 röster)  |  Läs 1 recension
E-bok (Pdf, Drm),  Svenska, 2020-09-11
Trots att folkrätten och statsrätten har starka beröringspunkter med varandra behandlas de ofta som separata enheter i undervisningen och i kurslitteraturen. Men det går exempelvis inte riktigt att förstå bestämmelserna i RF 15 kap. om försvarsmaktens insatser vid ett väpnat angrepp utan att konsultera folkrättens regler om självförsvar. Inte heller går det att tala om en stats bundenhet vid en traktat utan att känna till något om den inhemska regleringen om vilka statsrättsliga organ som kan binda Sverige.

Det finns fler tydliga kopplingar mellan folkrätten och statsrätten. Denna bok är ett försök att visa på dem, utan att för den skull göra anspråk på att vara komplett. Boken ska snarare ses som en introduktion i ämnet. Den behandlar bland annat relationen mellan traktater och nationell rätt, hur folkrätten innebär begränsningar av Sveriges suveränitet, hur folkrättens regler är avgörande för hur och när rikets försvarsmakt får användas samt hur de mänskliga rättigheterna förverkligas på nationell nivå.

I den andra upplagan av boken har ett antal uppdateringar och förtydliganden gjorts. Vissa frågor har utvecklats ytterligare och nya avsnitt lagts till.

Per Ahlin är universitetslektor i folkrätt vid Stockholms universitet.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Folkrätten i regeringsformen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Slöseri med pengar
    S. J., 31 januari 2022

    Innehållsfattig och ohjälpsam, utöver att boken är exceptionellt kort så är det lilla till bok man betalar för inte någon hjälp kring folkrätten.

Visa alla 1 recensioner