Gerda Höjer var vid mitten av 1900-talet den kanske mäktigaste kvinnan i svensk fackföreningsrörelse. Anna Götlind skildrar hennes liv och gärning under åren som flickskoleelev vid Åhlinska skolan, tiden vid Röda Korsets sjuksköterskeskola, det strängt reglerade livet som röntgensjuksköterska på Maria sjukhus och pionjärarbetet och de olika topposterna inom fackföreningsvärlden och politiken.
Hon berättar också om Gerda Höjers prestigefulla internationella uppdrag och de resor och de kontakter detta förde med sig. Fram växer bilden av en kraftfull och dynamisk ledargestalt. Ständigt på väg och jämt i arbete verkade hon för att förbättra villkoren för landets yrkeskvinnor, och då speciellt en stor och viktig men i vissa avseenden osynlig yrkesgrupp i folkhemmets Sverige: sjuksköterskorna.
Genom att ställa sig bredvid Gerda Höjer och blicka ut mot hennes samtid berättar Anna Götlind också om viktiga samhällsförändringar, om kvinnors rättigheter och möjligheter och om hur sjuksköterskeyrket steg för steg omvandlades från ett kall till en profession.
Anna Götlind är professor i historia vid Stockholms universitet.
Visa hela texten
Passar bra ihop
+
De som köpt den här boken har ofta också köpt
Patriot
av Aleksej Navalnyj
(inbunden).