Fronesis 64-65. Algortimer (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Fronesis (del 64)
Antal sidor
255
Utgivningsdatum
2020-02-28
Förlag
Fronesis
Dimensioner
210 x 147 x 20 mm
Vikt
500 g
SAB
O(p)
ISBN
9789198556803
Fronesis 64-65. Algortimer (häftad)

Fronesis 64-65. Algortimer

Häftad Svenska, 2020-02-28
148
  • Skickas inom 5-8 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
ALGORITMER

I Fronesis nr 64-65 undersöker vi med hjälp av en rad nyskrivna och översatta texter algoritmer ur olika samhällsteoretiska infallsvinklar. Genom att belysa sociala och politiska aspekter av teknikutvecklingen som ofta förbises i den dagliga debatten hoppas vi kunna bidra till en fördjupad diskussion om algoritmernas roll i vår gemensamma framtid.

Begrepp som algoritmer och AI har ofta något av ett mystiskt skimmer av ogenomtränglighet kring sig. Några av numrets texter närmar sig algoritmer som kulturella objekt. Ian Bogosts text »Datavetenskapens domkyrka« belyser samtidens närmast religiösa dyrkan av algoritmer och big data. Andra texter i numret tar ett avmystifierande grepp, som fysikern Christina Gratorps essä »Molnets materialitet«, som stegvis blottlägger det digitala molnets materiella förutsättningar.
Ett annat tema rör algoritmernas roll i klassificeringen av sociala data. För sociologerna Marion Fourcade och Kieran Healy är klassificering, rankning och kvantifierade poäng sociala processer som alltmer förmedlas via algoritmiska system, vilka tenderar att förstärka godtyckliga sociala kategorier. Sociologen Anton Törnberg diskuterar tron på big datas förmåga att objektivt beskriva den sociala verkligheten och argumenterar för behovet av en kritisk samhällsvetenskap.
Filosofen Denise Celentano analyserar den digitala automatiseringens roll för arbetslivet ur ett filosofiskt rättviseperspektiv. Forskaren och aktivisten Lilly Iranis bidrag ger en inblick i villkoren för de digitala mikroarbetare som genom plattformen Amazon Mechanical Turk erbjuds IT-företag för utförande av repetitiva uppgifter som AI inte kan hantera. Utbildningsforskaren Lina Rahm ger i sin text ett vidgat historiskt perspektiv på automatiseringsdebatten genom en exposé över den svenska arbetarrörelsens skiftande förhållningssätt till datorn och automatiseringen sedan 1950-talet.
Innehåll i Fronesis nr 64-65 (255 sidor):
Kalle Eriksson och Anders Hylmö: Algoritmerna i samhället och samhället i algoritmernaChristina Gratorp, Francis Lee och Jakob Svensson: Samhällsanalys i algoritmernas tidevarv: Introduktion till avsnittets texterTarleton Gillespie: AlgoritmChristina Gratorp: Molnets materialitet: Om den mjuka digitaliseringens hårda förutsättningarNatasha Dow Schüll: Slumpens ingenjörskonst: Den enarmade banditens algoritmiska förtrollningIan Bogost: Datavetenskapens domkyrkaAnders Hylmö: Algoritmernas kunskapssociologi: Introduktion till avsnittets texterMarion Fourcade och Kieran Healy: Kategorier rakt igenomAnton Törnberg: Teorins död?: Om framväxten av en digital empirismAnne Kaun: Att automatisera orättvisor: Tre kritiska perspektiv på algoritmer i samhälletJohan Söderberg: Automatiseringens politiska ekonomi: Introduktion till avsnittets texterLina Rahm: Den svenska arbetarrörelsens datapolitik: En berättelse om folkbildningDenise Celentano: Automatisering, rättvist arbete och jämlikhetLilly Irani: Skillnad och beroende hos digitala arbetare: Fallet Amazon Mechanical TurkAlexander Paulsson och Dalia Mukhtar-Landgren: Med algoritmen bakom ratten: Autonoma fordon och experimentell stadsplanering i GöteborgJesper Olsson: Främmanden: Algoritmer och poesi
Redaktion: Charlotte Fridolfsson, Christina Gratorp, Anne Kaun, Francis Lee, Lina Rahm, Jakob Svensson, Johan Söderberg och Anton Törnberg.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Fronesis 64-65. Algortimer
  2. +
  3. Afghanerna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Afghanerna av Åsne Seierstad (inbunden).

Köp båda 2 för 367 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »