Fronesis 68-69. Egendom (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
201
Utgivningsdatum
2020-12-26
Förlag
Fronesis
Dimensioner
210 x 147 x 18 mm
Vikt
460 g
SAB
O(p)
ISBN
9789198556827
Fronesis 68-69. Egendom (häftad)

Fronesis 68-69. Egendom

Häftad, Svenska, 2020-12-26
150
  • Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
EGENDOM

Utifrån en rad nyskrivna och översatta texter gör vi historiska och samtida nedslag i frågor som rör egendom, egendomsrelationer och äganderätt. Texterna diskuterar egendom i förhållande till bland annat staden, kolonialism, nyliberalism, socialism, jämlikhet, statuspolitik, motstånd, reglering och avreglering. Läsaren får följa med till platser och händelser som haft avgörande betydelse för tillkomsten av dominerande egendomsrelationer eller som visar på viktiga konsekvenser av deras införande. Texterna tar oss bland annat till den athenska demokratin under 500-talet f. Kr., till den haitiska revolutionen i slutet av 1700-talet och till kronotorpen under deras framväxt i Norrland i slutet av 1800-talet.

Med inspiration från franciskanermunkarnas kamp mot privategendom i slutet av 1200-talet formulerar den tyske filosofen Daniel Loick ett försvar för rätten att slippa äga. Den amerikanske filosofen George Caffentzis och den italiensk-amerikanska forskaren i politisk teori Silvia Federici skriver om vilka kriterier som måste vara uppfyllda för att allmänningar ska kunna tjäna som verktyg i kampen för ett antikapitalistiskt samhälle.
Statsvetaren Ulrika Waaranperäs visar hur gruvbrytningen i Gállok utanför Jokkmokk och i skånska Hörby och Österlen skapar intressekonflikter och aktualiserar frågor om lokal bestämmanderätt och urfolks rättigheter. Sônia Guajajara beskriver i en intervju hur olika uppfattningar om egendom har krockat i samband med Jair Bolsonaros expansiva jordbrukspolitik i delar av Amazonas regnskogar, som lett till upptrappad förföljelse av folkgruppen Guajajara.

Innehåll i Fronesis nr 68-69 (201 sidor):
Vanja Carlsson, Maryam Fanni och Carl Wilén: Jämlikhetsbacklash och socialistisk draksåddLeila Brännström: Egendom, reglering och klassmakt, 1920-2020. En kort historia om globalister och den nyliberala marknadsmoralenAnna Kaijser och Carolina Pettersson: Från afternoon tea till koloniala tvångsförflyttningar. Introduktion till avsnittets texterUlrika Waaranperä: Är mark egendom? Hur gruvfrågan aktualiserar andra markbegreppImri Sandström: Skapelsens kr.Carolina Pettersson och Anna Kaijser: Inte en blodsdroppe till. En intervju med Sônia GuajajaraMaryam Fanni, Carolina Pettersson och Hannes Rolf: Urbana rörelser mot den globala finanskapitalismen. Introduktion till avsnittets texterMaryam Fanni och Klara Meijer: Skyskrapan som tecken på kris och katastrofHannes Rolf: Hyresgäster mellan krigen. Organisering under marknadshyrornas tidDominika V. Polanska: Vems är staden? Husockupationer som ett sätt att ifrågasätta äganderättenGeorge Caffentzis och Silvia Federici: Allmänningar emot och bortom kapitalismenVanja Carlsson och Tormod Otter Johansen: Inkludering, makt och social förändring. Introduktion till avsnittets texterErnst Wigforss: Äganderätt och socialismEvelina Johansson Wilén: Statuspolitikens villkor under kapitalistiska egendomsförhållandenJevgenij Pasjukanis: Varan och subjektetDaniel Loick: Missbruk av egendomCarl Wilén: Jämlikhet i egendomens ruiner. Tre kritiska alternativ
Redaktörer: Vanja Carlsson, Maryam Fanni och Carl Wilén.

Redaktion: Anna Kaijser, Tormod Otter Johansen, Carolina Pettersson och Hannes Rolf.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Fronesis 68-69. Egendom
  2. +
  3. Illusionen om den amerikanska freden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Illusionen om den amerikanska freden av Frida Stranne, Trita Parsi (inbunden).

Köp båda 2 för 360 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »