Den sanna historien om de svenska kommunisterna (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
258
Utgivningsdatum
2020-06-20
Upplaga
1
Förlag
Oktoberförlaget
Originaltitel
Den sanna historien om de svenska kommunisterna
Dimensioner
235 x 155 x 19 mm
Vikt
470 g
SAB
Ocgde
ISBN
9789198583908
Den sanna historien om de svenska kommunisterna (häftad)

Den sanna historien om de svenska kommunisterna

Häftad Svenska, 2020-06-20
232
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Denna bok innehåller dokument om den kommunistiska rörelsens historia i Sverige. Dokumenten kuggar in i varandra. Varför behövs en sådan bok? Utomstående, särskilt inte borgerliga, socialdemokratiska, revisionistiska eller trotskistiska historieskrivare, har inget intresse av att analysera den kommunistiska rörelsens framgångar eller misstag i syfte att dra lärdom av dessa för framtida bruk. Vi menar tvärtom att vi måste lära oss av det förgångna; det gäller speciellt unga kamrater. Kommunister är inte historielösa. Faktum är att dagens kommunister för en revolutionär tradition och tidigare kamperfarenheter vidare. Ytterst går denna tradition tillbaka till Karl Marx och Friedrich Engels.

Det har visserligen skett stora förändringar i Sverige sedan Sveriges Kommunistiska Parti (SKP) bildades 1921, men det är fråga om kvantitativa förändringar, inte kvalitativa. Det svenska klassamhället är lika cementerat som någonsin tidigare. Klassamhället upprätthålls fortfarande av borgarklassen och dess stat och förmögenhets- och inkomstskillnader i samhället har återigen ökat sedan mitten av 1980-talet. En bidragande orsak har naturligtvis varit att den revolutionära rörelsen allvarligt har försvagats.

Den sanna historien om de svenska kommunisterna" skildrar med hjälp av fyra nyckeldokument den svenska kommunistiska rörelsen historia från och med 1921 och fram till 1982. Det första om Set Persson tar sin avstamp i kampen för att förhindra att Sveriges Kommunistiska Parti, som bildades 1921, urartade efter andra världskriget. Det andra dokumentet "Vad vill KFML" innehåller den programmatiska grundval, som ytterst hade inspirerats av Kinas Kommunistiska Partis och Mao Zedongs kamp mot sovjetiska revisionismen. Det innebar att en revolutionär organisation hade återupprättats. De båda övriga dokumenten, från de båda maoistiska partierna Sveriges Kommunistiska Parti 1976 respektive Sveriges Kommunistiska Arbetarparti 1982, beskriver kampen för att försvara en revolutionär linje. Samtidig sker dessa linjekamper aldrig i vacuum; de sker alltid mot bakgrund av klasskampens utveckling i Sverige och i världen.

Det finns en röd tråd i dessa dokument. Set Persson, som var en av de första i världen att offentligt angripa Chrusjtjovs moderna revisonism, insåg genast Kinas Kommunistiska Partis och Mao Zedongs betydelse för kampen mot sovjetrevisionismen. De kinesiska kamraterna uppskattade lika beredvilligt Set Perssons insatser. KFML, SKP och SKA var alla maoistiska partier. Kontinuiteten finns till och med på det personliga planet. Nils Holmberg, som deltog i bildandet av KFML/SKP, hade suttit i samma partistyrelse som Set Persson; flera partistyrelseledamöter i SKA hade i sin tur suttit i samma partistyrelse som Nils Holmberg.
Dokumenten talar för sig själva.

Läs och lär!
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den sanna historien om de svenska kommunisterna
  2. +
  3. Kommunistiska manifestet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kommunistiska manifestet av Karl Marx, Friedrich Engels (häftad).

Köp båda 2 för 331 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »