Sverige I Afghanistan Vitbok om kriget 2002-2021 (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
76
Utgivningsdatum
2021-11-19
Upplaga
1
Förlag
Oktoberförlaget
Dimensioner
220 x 155 x 5 mm
Vikt
161 g
ISBN
9789198583977
Sverige I Afghanistan Vitbok om kriget 2002-2021 (häftad)

Sverige I Afghanistan Vitbok om kriget 2002-2021

(1 röst)
Häftad Svenska, 2021-11-19
132
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Denna utredning av två djupt engagerade och kunniga författare är ett must-read!
Lars-Gunnar Liljestrand och Stefan Lindgren - båda tidigare ordföranden i Föreningen Afghanistansolidaritet - ska ha stort tack för "Vitbok om Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan 2002-2021."
Den handlar naturligtvis om Sveriges insats baserad på ideligen orealistiska "fakta" och politisk-militära felbedömningar. Men speciellt viktigt - och riktigt - är att den övertygande dokumenterar på flera sätt hur det absolut viktigaste för Sveriges regering och Riksdag var att visa lojalitet med USA och NATO - och att talet om demokratisering, utveckling, kvinnors rättigheter aldrig var det.
Det är en faktaspäckat och trovärdig rapport, som jag varmt rekommenderar - också därför att den plockar sönder mångas tro på att kriget på något sätt var förenligt med folkrätten och FN:s stadga. Det var det inte. Eller att kriget syftade till att öka säkerheten för befolkningarna i ockupationsländerna. Det har det inte gjort - tvärtom. Vi vet att det globala kriget mot terror, som George W Bush startade efter 9/11 med angreppet på Afghanistan 10/7, årligen skördar 40 gånger fler liv - 16 000 - än i år 2000.
Det måste vara historien dummaste krig - och det startades i Afghanistan.
Vitboken genomgår tillika historien, alla beslut om kriget och uppräknar mot slutet de mänskliga och andra kostnader för kriget. Djupt tragisk läsning - men allt viktigt samlat på ett enda ställe för den som önskar att få ett överblick, bilda sig en uppfattning - och förhoppningsvis önskar lära hur viktigt det är att engagera sig tidigt i motståndet mot militarismen och dess medieburna bedrägeri - om det nu skulle bli en nästa gång. Iran?
En liknande utredning som denna Vitbok kommer inte att produceras av någon regering, som varit involverat i det förutsägbara moraliska, politiska och militära fiaskot som heter kriget mot Afghanistan.
Jan Öberg, docent och ledare av tankesmedjan Transnationella Stiftelsen för Freds- och Framtidsforskning (TFF)
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna