Tidskriften Mana 2021: 1 : AI och rasism (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Tidskriften Mana
Antal sidor
44
Utgivningsdatum
2021-07-16
Förlag
Föreningen tidskriften Mana
Översättare
Abigail Sykes, Shifte Mosalli, Nazanin Sepehri
Medarbetare
Mattisson, Tove (förf.) / Mulinari, Paula (förf.) / Sepehri, Nazanin (förf.) / Mulinari, Paula (red.) / Mattisson, Tove (red.) / Sepehri, Nazanin (red.) / Petterson, Jan (form) / Hirani, Sarah Katarina (form) / Espinosa, Oscar (foto) / Padure, Dan Cristian (foto)
Illustratör/Fotograf
Matilda Söderling, Isobel Kronlund, Mikaela Wei, Tiina Tinouschka Nilsson
Dimensioner
280 x 220 x 4 mm
Vikt
228 g
SAB
O(p)
ISBN
9789198585544
Tidskriften Mana 2021: 1 : AI och rasism (häftad)

Tidskriften Mana 2021: 1 : AI och rasism

Häftad Svenska, 2021-07-16
73
 • Skickas inom 3-6 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Vad är AI, var används det, och, framförallt, vad har det med rasism att göra? De senaste åren har AI-teknologin utvecklats med raketfart och används redan i många delar av samhället, från polisen till rekryteringsföretag. I samband med det stora genombrottet har människor börjat mobilisera för att ifrågasätta dess neutralitet, hur det används och opererar i samhället. Många menar att vi måste börja tala om de brister AI-teknologin har och vilka konsekvenser det får för vissa människor i samhället. Just på grund av AI:s snabba utveckling vill Mana undersöka frågan kring AI och dess kopplingar till rasism.

En intervju med Amin Parsa ger oss en introduktion i hur AI som teknologi bär på historiska rasistiska och koloniala spår som formar hur det används idag, för vem och mot vem. Karim Jebari beskriver konsekvenserna för arbetare av introduktionen av AI på Amazon. Tove Mattisson reflekterar över AI-teknologins partiskhet, och undersöker hur den kan användas i politiska och ideologiska strävanden. Vi ger också två exempel på hur AI just nu försöker användas till mindre repressiva ändamål: att hjälpa Migrationsverket ta mer rättssäkra beslut (med Gregor Noll och Malin Arvidsson), och att skapa AI-versioner av förintelseöverlevare (reportage av Hiram Li).

Utanför temat kan man bland annat läsa om hur liberalism och antisemitism hänger ihop, om transpersoners livsvillkor i ett postkolonialt Indien, hur världens digitala utveckling formas av dagens kolonialism, och mycket mer!
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Tidskriften Mana 2021: 1 : AI och rasism
 2. +
 3. Företagsekonomiska forskningsmetoder

De som köpt den här boken har ofta också köpt Företagsekonomiska forskningsmetoder av Alan Bryman, Emma Bell (häftad).

Köp båda 2 för 748 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

 • #Barents #BeingYoungHere

  Hiram Li, Vendela Wikström, Karl Sundström, Mari Molkoselkä, Jenna Louhela

  Vilka unga bor längst upp i norr i Barentsregionen? Denna fråga ställde sig ett gäng unga journalister under 2018 då de på en lång resa samlade in röster, bilder från de som önskar att förändra och stanna kvar i nordligaste Norge, Sverige, Finland...

 • Kunskap, kommunikation, kontroll : drömmar och farhågor i informationssamhället

  Klara Tovhult, Torbjörn Wester, Henrik Brändén, Rasmus Fleischer, Isak Gerson

  Vi märker det som små skakningar i vår vardag. Plötsligt har alla facebook. Media maler på om sociala medier och cyberbrottslighet. Fildelning blir en valfråga. Ny teknik hör till stenåldern redan efter några dagar. Varenda person under tjugo förv...