Månbarn : min berättelse (kartonnage)
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
156
Utgivningsdatum
2020-10-13
Förlag
The Book Affair
Medarbetare
Carenfelt, Jessica (form)
Dimensioner
235 x 155 x 17 mm
Vikt
360 g
SAB
Ijz Fjällgren, Jon Henrik
ISBN
9789198594805
Månbarn : min berättelse (kartonnage)

Månbarn : min berättelse

(28 röster)  |  Läs 9 recensioner
Kartonnage Svenska, 2020-10-13
213
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Kan man flytta en människas själ? En bok om den bortadopterade pojken som blev renskötare och folkkär artist.

Endast ett år gammal adopterades Jon Henrik Fjällgren från en bergsby i Colombia till en sameby i Sverige. Han rycktes upp från sitt liv i en ursprungsbefolkning för att planteras i en annan, och trots sin uppväxt i Sverige och sitt liv som renskötare på fjället, där han tillbringar en stor del av sin tid ensam med sina renar i den magiskt vackra naturen, är hans colombianska arv en viktig del i den han är.

Kärleken till musiken har alltid funnits där. Endast fjorton år gammal höll han sin första konsert i Funäsdalens kyrka, med kungen och drottningen närvarande. Jojken har varit hans sätt att sprida det samiska arvet vidare och en möjlighet att dela med sig av och sprida sin kärlek till den samiska musiken.

Tonerna har varit hans sätt att finna styrka, men trots hans begåvning och glädje i musiken har mobbning, missbruk och våld från tidig ålder varit ständigt närvarande skuggor i hans liv. Plågoandarna fick härja fritt och brutalt medan de vuxna såg mellan fingrarna och vare sig försvarade honom eller tog hans parti.

Vilsenheten, rotlösheten och sorgen över att inte känna att han hörde till drev honom in i en mycket mörk period där tanken på självmord inte var främmande. När hans vän dog väldigt tragiskt skrev Jon Henrik Daniels jojk , och efter det blev hans liv sig aldrig likt. Han vinner både Talang och Let s Dance , har medverkat i Melodifestivalen och Stjärnornas stjärna och har rest land och rike runt, uppburen och hyllad, med sin förtrollande musik. Men Jon Henriks nya liv i rampljuset är inte bara en dans på rosor. Psykisk ohälsa, näthat och trakasserier och fientlighet från hans sameby i Härjedalen kantar hans vardag. Att befria sig från gamla skuggor är inte lätt och grundfrågan består går det att flytta en människas själ från en bergstopp till en annan? Från en ursprungsbefolkning till en annan?
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Månbarn : min berättelse
 2. +
 3. Månbarn : min berättelse

De som köpt den här boken har ofta också köpt Månbarn : min berättelse av Jon Henrik Fjällgren, Maria Andersson (pocket).

Köp båda 2 för 282 kr

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Månbarn : min berättelse. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Känslosam berättelse
  elizabeth jakobsson, 31 mars 2021

  Mycket gripande och mycket känslor kom när man inte kunde avsluta att läsa. Läste ut boken på 2 kvällar vilket aldrig har hänt någon gång.Hur kan en sån fin kille a fått utstå allt detta under sin uppväxt. Jag hoppas han har fått revansch nu i livet med sin underbara musik o jojk. Hoppas även dom som gjort han illa under åren får sitt brott under livet .Det enda jag önskar nu att det aldrig ska gå illa för Jon Henrik i livet något mer. Bara att han ska fortsätta med sin jojk och göra människ... Läs hela recensionen

 2. Toppen

  Boken var mycket intressant och dessutom lättläst. Beskriver hans utsatthet och svårigheter att bli accepterad som den han är. Att leva som same idag är inte alltid accepterat.

 3. Vuxen mobbning / avundsjuka / rasism
  Sigrid Yvonne Bergman, 23 november 2020

  Blir bara förtvivlad och ledsen när man läser om rasism , mobbning / utanförskap / som kan ha sådan kraft även i dagens Sverige och utförs av barn men framförallt av vuxna som uttrycker ett hat mot ett barn som står utelämnad inför en grupp som är på väg att driva individen till självmordsförsök , enbart av ren ondska , värt att läsa med eftertanke

 4. Gripande berättelse
  Inger Johansson, 6 november 2020

  Det är bra berättat för att vara första gången som JH skrev. Vet att han fick utstå mycket från byborna och så kallade kompisar.

 5. Jojken räddade mig
  Inger-Lise Lundberg, 3 november 2020

  En mycket läsvärd och berörande bok. Otroligt att Jon-Henrik har kommit dit han är idag med tanke på hans förfärliga uppväxt med mobbing, misshandel, kriminalitet och drogmissbruk. En förebild för många, som kämpar med olika svårigheter i livet.

 6. Super bra.
  Irene Holmberg, 28 oktober 2020

  Läste ut boken på en dag.Så BRA.Mycket bra skrivet.En underbar människa.Har sett honom live.En helt underbar bok.Kunde inte sluta läsa.

 7. Enastående
  Dag Kyndel, 28 oktober 2020

  En gripande, berörande och avslöjande bok. Om att resa sig från skolmobbning och mobbning från andra renskötare och finna sitt eget värde i ett omgivande mörker. Upplyftande, stark läsning med inslag av mystik. Välskriven, lättläst bok jag kommer att läsa om flera gånger.

 8. Så gripande
  Annika Henriksson, 28 oktober 2020

  Sån sorg, beskriver verkligen ett utsatt barns upplevelser och konsekvenser, vilket kan få andra föräldrar att vakna till och även hjälpa andra barn som blivit utsatta. Det gör så ont i mig att läsa boken, det är den fruktansvärda sanningen.

 9. Så starkt
  Katrin Karlsson, 17 oktober 2020

  Så stark, gripande & magisk bok som sätter sig så djupt i hjärtat. Går inte att sluta läsa den utan jag sträckläste boken. Berättelsen är så berörande och bitvis rinner tårarna. Boken handlar om vilsenhet i livet och att hitta sin väg för att bli hel som människa både i kropp och själ. Jon Henrik har fört en kamp i hela sitt liv på olika sätt och en kamp att hitta sig själv och vem han vill vara. Boken ger också hopp att det går att ta sig vidare mot alla odds. Boken är lättläst, omtumlande o... Läs hela recensionen

Visa alla 9 recensioner

Fler böcker av författarna