Den drömmande pingvinen (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Arabiska
Antal sidor
126
Utgivningsdatum
2021-06-21
Upplaga
1
Förlag
Maizar förlag
Dimensioner
210 x 148 x 9 mm
Vikt
230 g
SAB
Hsg
ISBN
9789198623673
Den drömmande pingvinen (häftad)

Den drömmande pingvinen

Häftad,  Arabiska, 2021-06-21
231
  • Skickas från oss inom 2-5 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Khaled jobbar på en myndighet med frågor rörande social integration. Han brukar besöka Haraldslunds badet i Aalborg med vänner och det var där han lärde känna Fajir. Det som började som en bekantskap utvecklades med tiden till en nära vänskap. Fajir är en snäll, omtänksam och ärlig man i fyrtioårsåldern. Fajir brukar också besöka badet regelbundet och där brukar han samla runt sig bekanta och vänner. Likt en pingvin som matar sina ungar brukar Fajir vid sina besök till badet bjuda sina vänner på hemmagjorda maträtter, te och kaffe.

Med tiden upptäcker Khalid att Fajir bor splittrad mellan två olika världar. Hemlandet Irak saknar han konstant men där lever han också med minnena från en olycklig barndom, misslyckad skolgång och fängelsetortyr samt flera nära döden upplevelser under kriget med Iran på åttiotalet och Gulfkriget. Allt detta blir i kontrast till livet i Danmark, landet där Fajir har bott de senaste åren. Ett land där han upplever trygghet och stabilitet, som även hjälpte honom att få tillbaka en fullfungerande vänster arm när han vara nära på att tappa hoppet om sin skadade arm. Ett land där han helt enkelt lever i frihet och värdighet.

Trotts det är saknaden efter hemlandet Irak ständig. Fajir längtar efter palmlundarna och Eufratens stränder som känns så långt ifrån honom. I Danmark kämpar han med sin skilsmässa och den bittra vårdnadstvisten han befinner sig i med sin exfru. Han finner det svårt att behärska det danska språket och integrera med samhället, även om han känner att alla hans behov är uppfyllda.

När Fajir bodde i Irak led han av orättvisan han upplevde från sina halvbröder från pappas sida. De förnekade honom rätten till sitt arv efter pappans död och brukade utnyttja hans godhet. I Danmark upplever Fajir ett liknande beteendemönster där vänner och bekanta utnyttjar hans goda hjärta så pass långt att de ber honom och låna ut sin lägenhet till de när de får besök av vänner eller familj.

När Fajir är i Danmark saknar han Irak och när han besöker Irak kan han inte stanna där mer än två veckor och börjar längta tillbaka till Danmark. Här börjar Fajir fundera över sitt liv, hur det ser ut just nu och hur han vill att det ska se ut. Här får han hjälp av Khalid med att ta de första stegen i den riktningen han vill att hans liv ska gå.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den drömmande pingvinen
  2. +
  3. Minor Detail

De som köpt den här boken har ofta också köpt Minor Detail av Adania Shibli (häftad).

Köp båda 2 för 383 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Karim Abbas Hassan

  • Belques öde

    Karim Abbas Hassan

    Imad bor i Danmark sen flera år tillbaka. En dag medan han sitter och bläddrar igenom nyhetsflödet på Facebook chokas han av nyheten att hans systerdotter Balqees har avlidit i hemlandet Iraq där hon bodde med sin familj. Dödsorsaken sägs vara nat...