Den svåra kärleken (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
110
Utgivningsdatum
2021-06-08
Upplaga
1
Förlag
Silentium skrifter
Medarbetare
Einarsson, Tomas (form)
Dimensioner
180 x 110 x 15 mm
Vikt
190 g
ISBN
9789198624557
Den svåra kärleken (inbunden)

Den svåra kärleken

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2021-06-08
234
  • Skickas inom 3-6 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
"Den svåra kärleken" tar sin utgångspunkt i frågan: "Hur vet man om man är driven av rädsla, av hopp om belöning eller av kärlek?" Svaret söks i den spiritualitet av självförglömmande kärlek som i tidiga klostermiljöer kom att forma en livshållning där icke-dömandet är den dygd som inrymmer alla andra.

Med den franske teologen Olivier Clément och dennes bok Källor som ledstjärna, urskiljer Peter Halldorf de drag i östkyrkans tro och andlighet som skapat en kristendom som inte handlar om ett sätt att bete sig, men som förändrar människor genom en "transfigurerad etik". Här är moralens grund inte ett regelverk utan kyrkan som en gemenskap i kärlek av fria människor. "Det sätt på vilket kärleken och friheten korresponderar med varandra kom att bli en av mina mest drabbande existentiella erfarenheter i mötet med östlig och orientalisk kristendom för många år sedan", skriver Peter Halldorf.

Den svåra kärleken är en personlig bok där författaren tar oss med till möten med människor och miljöer som utmanat honom "att ge upp en position som visat sig alltmer ohållbar", som han uttrycker det i förordet. Vi får lära känna några av de ortodoxa teologer som under 1900-talet uppdaterat arvet från den tidiga kyrkan i en teologisk vision vars summa är lika enkel som svindlande: "Så sammanvävda är vi människor med varandra - liksom med hela den övriga skapelsen - att vi upphör att existera om vi inte omfamnar varandra i kärlek."

I bokens avslutande del berörs den kristna traditionens tal om "evig fördömelse" i ljuset av den bysantinska påskikon som kallas Dödsrikets plåga. En ikon som återspeglar "hopp där inget hopp finns".
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den svåra kärleken
  2. +
  3. Den åttonde dagen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den åttonde dagen av Peter Halldorf (inbunden).

Köp båda 2 för 463 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Den svåra kärleken. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Peter Halldorf skriver insiktsfullt som vanligt.
    Anders Weiborn, 6 juli 2021

    Peter Halldorf skriver insiktsfullt som vanligt och imponerar med sin stora kunskap och erfarenhet. Jag hade dock hoppats på en större bok.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Peter Halldorf