Börshuset : från rådhus till hemvist för Svenska Akademien (inbunden)
Format
Inbunden (Halvklotband)
Språk
Svenska
Antal sidor
334
Utgivningsdatum
2021-04-22
Förlag
Bokförlaget Langenskiöld
Medarbetare
Josephson, Håkan (red.) / Åkesson, Carl (form)
Dimensioner
240 x 215 x 37 mm
Vikt
1360 g
SAB
Ic-cz Stockholm: Börshuset
ISBN
9789198624885
Börshuset : från rådhus till hemvist för Svenska Akademien (inbunden)

Börshuset : från rådhus till hemvist för Svenska Akademien

Inbunden Svenska, 2021-04-22
264
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
En av landets mest älskade och omtalade byggnader får här för första gången hela sin historia tecknad. Från Stockholms begynnelse på 1200-talet till idag. Under bottenvåningens magnifika valv har Stockholmsbörsen haft sin livliga verksamhet ända till år 2000. Därefter tog Nobelmuseet över. I festvåningen från 1700-tal stiftades Svenska Akademien 1786 och har sedan dess haft sina årliga högtidssammankomster.

-Huset har under sin tid stått i strålkastarljuset i åtskilliga sammanhang, berättar Fredric Bedoire. Både genom Nobelpriset och som medelpunkt för svensk kultur. Stora Börssalen var redan på Bellmans tid och långt in på 1800-talet stadens festvåning med baler och andra sammankomster men också lokal åt stadsfullmäktige under femtio år innan Stadshuset byggdes.

Fredric Bedoire professor em. från Kungliga Konsthögskolan och vice preses i Konstakademien har i flera uppmärksammade verk på ett för Sverige unikt sätt kunnat sammansmälta arkitektur med kultur- och ekonomisk historia samtidigt som han skildrat fängslande människoöden. Inte minst har det kongeniala samspelet mellan text och bild uppmärksammats av kritiken. Bedoire har bland annat skildrat Villastaden i Stockholm med finanssfärens högsta societet, de första turisterna under 1800-talet och grundaren av Konstakademien, arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz. Han belönades med Stora Fackbokspriset för Den svenska arkitekturens historia (2015), tusen års utveckling i två delar.

 
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Börshuset : från rådhus till hemvist för Svenska Akademien
  2. +
  3. Apans år

De som köpt den här boken har ofta också köpt Apans år av Patti Smith (pocket).

Köp båda 2 för 333 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Fredric Bedoire