Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
323
Utgivningsdatum
2022-05-11
Förlag
Bokförlaget Langenskiöld
Medarbetare
Tamm, Nils (red.) / Eyre, John (form)
Illustratör/Fotograf
Manuel Krommenacker
Dimensioner
234 x 158 x 25 mm
Vikt
454 g
SAB
Lz Kristina, drottning av Sverige,Kc.418
ISBN
9789198625004

Ett längre samtal med Kristina den äldre

(2 röster)
Häftad,  Svenska, 2022-05-11
228
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Drottning Kristina, mor till Gustav II Adolf, har oförtjänt fallit i historiens glömska. De som känner henne gör det främst som Den Onda Drottningen som ställde sig i vägen för sonens kärlekslycka.

Med nitton år kom hon 1592 till Sverige från det dansk-tyska Slesvig-Holstein för att gifta sig med hertig Karl. Som ingift i Vasafamiljen hamnade hon mitt i en blodig konflikt om makt och religiös identitet.

Mer räddhågsna individer hade ryggat tillbaka, men inte Kristina. Hennes järnvilja och inflytande gjorde henne fruktad och hatad av maktens fiender. Efter hertig Karls död hjälpte hon sin son Gustav Adolf upp på tronen och regerade själv själv hertigdömet som förmyndare åt sonen Karl Filip. Samtiden lärde känna henne som klok och kraftfull och hon förtjänar att minnas.

Inger Schuberth är svensk historiker med tysk doktorsexamen och har arbetat som lärare, översättare, forskare, föreläsare och utställningsintendent. Hon är sekreterare i Stiftelsen Lützenfonden Göteborg och hennes bok Lützen på spaning efter ett minne (2007) fick pris av Svenska Akademien. Hon har tilldelats kunglig medalj för sina insatser som kulturförmedlare mellan Sverige och Tyskland, utnämnts till hedersmedborgare i Lützen och till Årets Svenska Kvinna 2008 av SWEA International.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ett längre samtal med Kristina den äldre
  2. +
  3. Rädda dig själv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Rädda dig själv av Fadumo Hasan, Hanna Welin (inbunden).

Köp båda 2 för 277 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »