Kuriosa ur gömmorna : historier från Kronoberg (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
106
Utgivningsdatum
2020-11-09
Förlag
Trolltrumma
Medarbetare
Andrén, Daniel (form) / Styf, Ella (foto) / Brattberg, Hans (foto) / Blomberg, Anton (foto) / Ekströmer, Cecilia (foto) / Ljungberg, Pontus (foto)
Dimensioner
250 x 250 x 25 mm
Vikt
614 g
SAB
Ncbd
ISBN
9789198632507
Kuriosa ur gömmorna : historier från Kronoberg (häftad)

Kuriosa ur gömmorna : historier från Kronoberg

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2020-11-09
208
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kuriosa ur gömmorna: historier från Kronoberg är en brokig och medryckande kulturhistoria över ett Kronoberg i ständig förändring. Författaren Ella Styf guidar oss handfast med ett personligt tilltal och omsorgsfull precision genom ett axplock av livsöden, traditioner, kulturyttringar och inrättningar. Vi möter de välkända smålänningarna Nils Dacke, Vilhelm Moberg och Christina Nilsson, men även de ryktbara men mindre omtalade som mästertjuven Tullberg, försvarshjältinnan Blända och barnamörderskan Ingeborg Andersson. Vi läser om sagoslottet i Teleborg, Växjö kvinnofängelse, rivningen av Båtmansbacken och tar del av ett stycke svensk psykiatrihistoria på St. Sigfrid. Småländsk mattradition varvas med sagomonstret Lindormen, offentlig konst i Växjö möter föreställningen av det "mörka Småland". Kuriosa ur gömmorna öppnar en dörr på glänt till en rik småländsk kulturskatt, förmedlad som en bildningsresa där nutid och dåtid samverkar. Ella Styfs jovialiska berättarhumör och språkdräkt fångar framgångsrikt upp det känslomässiga register som vetskapen om tidens tand oförnekligen förmedlar. Samtidigt är det här en kulturhistoria med stadiga fötter i nuet, den blickar bakåt men kanske allra mest framåt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kuriosa ur gömmorna : historier från Kronoberg
  2. +
  3. Korthuset : En domares berättelse om kickarna och spelet bakom världsfotbollen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Korthuset : En domares berättelse om kickarna o... av Jonas Eriksson, Anders Cedhamre (pocket).

Köp båda 2 för 283 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Kuriosa ur gömmorna : historier från Kronoberg. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Mycket trevlig och berikande läsning
    Anna, 25 november 2021

    En fin samling kulturhistoria från Kronoberg. Trevligt och informativt berättat om mycket varierande ämnen och porträtt av både kända och mindre kända personer med anknytning till länet. Passar både att ha på nattduksbordet och att ge bort i present.

Visa alla 1 recensioner