Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
351
Utgivningsdatum
2021-12-10
Förlag
Helium Press AB
Dimensioner
216 x 214 x 31 mm
Vikt
1350 g
SAB
Ijxn
ISBN
9789198644623
En spark rätt i skallen : när punken krockade med proggen - historien om Fiendens Musik och Lunds rockscen 1977-1981 (inbunden)

En spark rätt i skallen : när punken krockade med proggen - historien om Fiendens Musik och Lunds rockscen 1977-1981

(1 röst)
Inbunden, Svenska, 2021-12-10
289

Just nu 12% rabatt på allt! Använd kod JUNI6

Handla för minst 299 kr, t.o.m. 7 juni. Villkor

  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Under några intensiva år i slutet av 1970-talet vände Fiendens Musik upp och ner på den svenska rockscenen. Bandet tog sitt namn i polemik mot de vänstergrupper som hävdade att all rockmusik var just fiendens - i det fallet USA-imperialismens - musik. Fiendens Musik kombinerade ett allvar i sina låttexter med en befriande humoristisk distans i sina livespelningar som fick publiken att hoppa upp och ner och sjunga med i refrängerna.

Rockkritikern Lennart Persson sammanfattade det så här:"Fiendens Musik från Lund skulle kunna kallas ett punkband, eftersom gruppen steg in på den svenska rockscenen precis i det ögonblick då den engelska punkvågen rullade in över den. [...] Med texter fulla av ironi och samhällskritik, socialrealism och dylanskt utflippade ordramsor och med ett aggressivt sväng i musiken blev man ett högst älskat liveband runt om i Norden." 

En spark rätt i skallen är en tidskapsel som både avslöjar det politiska spelet när punken utmanade proggen och skildrar den oerhört kreativa punkscenen, inte minst i Malmö/Lund, där man inte väntade på att få allt serverat - man gjorde det själv. Boken berättar om skivaffärerna och musikställena som var den unga generationens livsluft. Den berättar också om sammanhållningen och solidariteten bland de unga Lundabanden - TT Reuter, Garbochock, Rädsla, City Kent och många fler.

Författaren och journalisten Karl G Jönsson var en av många kreativa krafter i Fiendens Musik. I boken berättar han om allt, från extatiska Stockholmsspelningar till Mats Olssons raseri i Expressen och proggarnas attack mot en ny musik som väckte deras vrede.

Den idag välkände fotografen Mats Bäcker bildade bandet som nittonåring tillsammans med Mats Zetterberg. Historien om Fiendens Musik illustreras av en mängd av hans klassiska svartvita rockfoton.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. En spark rätt i skallen : när punken krockade med proggen - historien om Fiendens Musik och Lunds rockscen 1977-1981
  2. +
  3. Markoolio, mörkret och den rosa bubblan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Markoolio, mörkret och den rosa bubblan av Marko Lehtosalo, Gustav Gelin (pocket).

Köp båda 2 för 368 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »