Leons bok : en kärlekshistoria (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
268
Utgivningsdatum
2021-08-27
Förlag
The Book Affair
Medarbetare
Ulmaja, Nina (form)
Dimensioner
217 x 141 x 24 mm
Vikt
514 g
SAB
Hc
ISBN
9789198652437

Leons bok : en kärlekshistoria

(11 röster)  |   Läs 6 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2021-08-27
207
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Leon Bialek är sjuttio år när hans fru Rakel dör. Utan barn är han ensam kvar med minnet av ett liv han inser saknat full mening. När det judiska sorgeåret är över tar han därför åter kontakt med Anna. Femtio år tidigare hade hon rasat in i Leons liv som den stora kärleken. Och också öppnat dörren till det svenska samhället. En värld som Leon med två förintelseöverlevande föräldrar mest sett på avstånd. Med Anna får Leon fira påsk och midsommar på riktigt. Och Anna får fira de judiska helgerna hemma hos Leons föräldrar. Kärleken och det ständigt pågående samtalet mellan Anna och Leon framstår som evig. Men det är ändå något som skaver. Leon vill få judiska barn. Måste få judiska barn. Och när Leon vid en middag med vännerna försäger sig en gång för mycket får Anna nog och flyr. Från Leon. Från Sverige.

Femtio år senare har Leon fått insikt. Han måste få tag på Anna. Ge deras kärlek en andra chans. En sista chans. Men frågan är om Leon väntat för länge. I Leons bok får vi följa en andra generationens förintelseöverlevande. Hans tankar om livet som varit. Och hans planer på livet som väntar. Kärleken.

Leons bok är Gabriel Francke Rodaus debutroman. Det är en bok om kärlek. Men det är också en bok om att inte riktigt passa in. Gabriel Francke Rodau har en bakgrund inom svenskt näringsliv där han under femton års tid har arbetat med det skrivna ordet. Först som kommunikationsrådgivare och senare som kommunikationschef på en av Sveriges största banker. Men han är också uppvuxen i det judiska Stockholm. En stad i staden. Gabriel Francke Rodau är själv tredje generationens förintelseöverlevande. I Leons bok applicerar han sina egna tankar på en annan person - i en annan generation och i en annan situation.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Leons bok : en kärlekshistoria
 2. +
 3. De ordnade böckernas folk : om klassifikation i judiska bibliografier och bibliotek

De som köpt den här boken har ofta också köpt De ordnade böckernas folk : om klassifikation i... av Joacim Hansson (inbunden).

Köp båda 2 för 503 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Leons bok : en kärlekshistoria. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Aktuell bladvändare
  Yvonne, 28 mars 2022

  Fångades mycket av berättelsen om Leon och hur han fastnat i en kultur som kanske inte ens var hans.
  Spännande och fin bok som jag plöjde mig genom.

 2. Välskriven & välgörande för själem
  Jennie, 25 november 2021

  Älskar de korta meningarna. Så fin formulerad berättelse. Värmer hela mig. Skulle definitivt kunna ges som julklapp. Till både tonåringarna och pensionärerna.

 3. Finstämmig livshistoria
  Marias bokhylla, 10 november 2021

  I Leons bok möter vi Leon Bialek. När han var ung träffade han sin livs kärlek Anna, men livet med henne avbryts när hans judiska arv kommer mellan dem. Femtio år senare dör hans fru Rakel, och han känner det som att livet inte alls har haft den mening han hade hoppats att det skulle ha. Kanske är det Anna som har saknats? Han känner att han behöver hitta henne och ge kärleken en extra chans.

  Leons liv som änkling tillsammans med tillbakablickar från livet med Anna och från livet med... Läs hela recensionen

 4. 1bok2katter3kopparte tycker:
  Anna, 2 november 2021

  I Leons bok av Gabriel Francke Rodau finns en saklig ton som låter mig känna sinnligheten bakom berättelsens ord och handlingar så djupt och innerligt. Det är så vackert, med så mycket vemod. Det är en berättelse som går rakt in i hjärtat. Leons bok kommer stanna kvar hos mig länge.

  Leon växer upp med moderns förväntningar på att hålla fast vid det judiska samtidigt som fadern strävar efter att han ska uppföra sig "svenskt".
  Där finns en ständig beredskap, ett outtalat planerand... Läs hela recensionen

 5. En vacker berättelse som går in i hjärtat
  veronicas_bok_bak_liv, 24 september 2021

  Leon är 70 år när hans fru Rakel dör. De får aldrig några barn så nu är han helt ensam och livet saknar mening. Efter att det judiska sorgeåret är över så tar han kontakt med Anna - 50 år har gått men Leon har aldrig glömt Anna som var hans första stora kärlek¿

  Wow vilken bok! Denna berättelse går rakt in i hjärtat. Boken är en lågmäld stark kärlekshistoria som har ett långsamt tempo, trots att jag har svårt att läsa böcker som är skrivna på detta sätt så dras jag in och kan inte slä... Läs hela recensionen

 6. En bok som berör
  @bettan_bokprataren (Örebro), 16 september 2021

  Leons bok är en bok som jag har svårt att sätt ord på. Det är en lågmäld historia som berättas av Leon med ödmjukhet och mycket kärlek. Handlingen skrider varsamt framåt och språket vibrerar precis lika mycket som man förstår att Leons kärlek till Anna gör.

  Författaren lyckas förmedla äkta och genuina känslor som berör och skakar om. Han skildrar personerna på äkta och trovärdigt sätt.

  Den här boken är en stark upplevelse som berör och som kommer stanna kvar hos mig länge. J... Läs hela recensionen

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Gabriel Francke Rodau

 • Lydias liv

  Gabriel Francke Rodau

  Vad vet vi egentligen om våra föräldrar? Hur hanterar vi vetskapen att de ligger för döden och hur lagar man en familjerelation innan det är för sent? Det är frågor som utforskas i romanen Lydias liv , en bok om sorg och förlust, familjehemlighete...

 • Leons bok

  Gabriel Francke Rodau

  Leon Bialek är sjuttio år när hans fru Rakel dör. Utan barn är han ensam kvar med minnet av ett liv han inser saknat full mening. När det judiska sorgeåret är över tar han därför åter kontakt med Anna. Femtio år tidigare hade hon rasat in i Leons ...