Fernando! : mitt livs historia, mitt livs recept
Format
Flexband (swiss binding)
Språk
Svenska
Antal sidor
240
Utgivningsdatum
2021-09-07
Förlag
My Book Affair
Medarbetare
Sahlin, Gabriella (red.) / Drevstam, Charlie (foto)
Dimensioner
260 x 186 x 27 mm
Vikt
710 g
SAB
Qca,Lz Di Luca, Fernando
ISBN
9789198652581

Fernando! : mitt livs historia, mitt livs recept

(11 röster)  |   Läs 3 recensioner
Flexband (swiss binding),  Svenska, 2021-09-07

Slutsåld

Fernando Di Luca kom till Sverige från Italien på sin Lambretta 1961. Med sig hade han inte mycket mer än en ryggsäck. Tio år senare 1971 var han fortfarande kvar i Stockholm, grundade varumärket Zeta och började importera olja. Idag är han den kanske viktigaste enskilda orsaken bakom det italienska kökets stora genomslag i Sverige.

I denna kombinerade biografi och kokbok återger Fernando med författaren Mattias Jersilds hjälp ett annorlunda och spännande liv. Det börjar före andra världskriget och fortsätter med vilda bilturer i pappans Fiat Topolino, romantik på hotell Malmen i Stockholm, skarpa iakttagelser från matbranschens insida och insiktsfullt enkla tips om hälsa. Fernando delar också med sig av mer än 60 recept på sina egna favoriträtter ur det italienska köket, många av dem med ursprung i hemstaden Fano.

Fernando Di Luca är italienaren som tog sin scooter till Sverige och stannade kvar. Han är grundare av familjeföretaget Di Luca & Di Luca och har ägnat nästan tre fjärdedelar av sitt liv åt att få vårt smör- och gräddland att äta och leva mer italienskt. Han har bland annat belönats med Hans Majestät Konungens medalj i 12:e storleken, Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj, Gastronomiska Akademiens diplom, Gyllene Gaffeln och Magnoliapriset.

Mattias Jersild är copywriter, matälskare och italienvän. Han har inga medaljer men har skapat reklam för flera av Sveriges största varumärken och är belönad med flera Guldägg. Tillsammans med Fernando vann Mattias Best in The World i Gourmand World Cookbook Awards för boken Mitt Medelhavskök, som kom ut 2015.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Fernando! : mitt livs historia, mitt livs recept. Sätt ditt betyg »
 1. Mycket bra receptdel!
  LRB, 6 maj 2022

  Kan varieras efter egna önskemål.
  Biografi-delen. Spökskrivaren skrävlar lite väl mycket. Bl.a. både italiensk pasta och olivolja fanns att köpa i Sverige redan på 60-talet. Inte minst i Hötorgshallen i 5 litersdunkar.
  Däremot något som det skrivs för lite om är Fernandos hemtrakter Fano. En trakt med mycket intressanta och prisvärda restauranger! ; "... där havet möter landsbygden..." (Bo Hagström) Bra viner. Har varit där flera gånger bara för att promenera och äta. Vill man ha vari... Läs hela recensionen

 2. Ljuvlig känsla
  Anna-Mia, 7 februari 2022

  Ett sådant liv han levt, vilken framgångssaga detta är! Och recepten - det luktar nästan Italien i mitt alldeles vanliga svenska kök ...

 3. Glad överraskning
  Eva, 3 januari 2022

  Mottagaren inte bara bläddrade igenom boken utan läste sida för sida och har sedan dess fortsatt att referera till den inför folk vi möter. Recepten ligger dock kanske på tillkokning.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av författarna

 • Fett för ett gott liv

  Fernando Di Luca

  Kroppen behöver fett och rätt sorts fett kan göra oss starkare och friskare, medan fel sorts fett kan få motsatt effekt. Så hur ska man veta? Vad finns det för olika fetter? Hur väljer jag rätt? Och blir man inte fet av fett? I denna bok får vi fö...