Så se igen på allt du sett : återblickar, tänkespråk (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
78
Utgivningsdatum
2021-09-29
Förlag
Ultima Esperanza Books
Dimensioner
210 x 135 x 10 mm
Vikt
140 g
SAB
Hc.03
ISBN
9789198691450
Så se igen på allt du sett : återblickar, tänkespråk (inbunden)

Så se igen på allt du sett : återblickar, tänkespråk

Inbunden,  Svenska, 2021-09-29
209
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
I denna bok - E O Backlunds femte lyriksamling - prövar författaren att i en av de inledande poemen beskriva sitt skrivande så här: "...med särskilt sköna utsnitt ur ditt vardagsspråk blir dikten till". Just förankringen i vardagen, ibland också i läkarrollen, finns med som bakgrund till mycket i författarens poetik.
De första poemen i denna bok är exempel på diktarens tankar om hur dikter över huvud taget kommer till - "poesigenesen". I fortsättningen rymmer boken ett vitt spektrum av dikter, med varierande innehåll och temata, inte sällan med en viss gåtfullhet.
Författaren är angelägen att betona diktens släktskap med musiken: "Själva ordet lyrik hänger ju ihop med ett musikinstrument - lyran. Texten i en dikt bör därför liksom "sjunga av sig själv", och melodin bör vara "förmäld med" ordföljden och rytmiken i diktens text. Denna och musiken bör liksom ha samma färg."
Backlund är - inte minst - den skarpögde iakttagaren. Redan i debutboken heter det: "...och allting ser jag. In i varje skrymsle av själars vardag, alla preferenser...".
Erik-Olof Backlund är läkare och professor emeritus i neurokirurgi. Efter ett liv med vetenskapligt skrivande debuterade han 2002 skönlitterärt med lyriksamlingen "En tid då fruktskal öppnar sig".
Han har haft huvuddelen av sitt yrkesliv vid Karolinska Sjukhuset/Institutet i Stockholm och har förvärvat internationell renommé som föregångsman inom s.k. non-invasiv kirurgi.
Backlund har ett brett kulturintresse, särskilt för musik och för bildkonsterna, men också för etik och samhällsfrågor. Han var tidigt en radikal röst i miljö- och livsstilsdebatten, och har i sin gärning sökt vara opinionsbildare i avgörande medicinsk-etiska frågor.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Så se igen på allt du sett : återblickar, tänkespråk
  2. +
  3. Som vänd mot väster horisont : infall, intryck, insikt

De som köpt den här boken har ofta också köpt Som vänd mot väster horisont : infall, intryck,... av E O Backlund (inbunden).

Köp båda 2 för 443 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av E O Backlund