Tattarungen och hemligheten (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
127
Utgivningsdatum
2021-09-06
Förlag
Tell it
Dimensioner
210 x 135 x 8 mm
Vikt
163 g
SAB
Lz
ISBN
9789198694017

Tattarungen och hemligheten

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2021-09-06

Slutsåld

Tattarungen och hemligheten är den gripande och sanna berättelsen om hur ett litet flickebarn 1948 blir stulet sin identitet och indraget i ett nät av lögner och svek. I över trettio år har hon en gnagande känsla av att något inte stämmer. Någonting är väldigt fel.

En dag händer det något oväntat som gör att allt faller på plats. Själv faller hon in i ett bottenlöst mörker och vi får följa henne ner i djupet men också fram till det ljus som räddade hennes liv.

"Redan på 1500-talet fanns resandefolket i Sverige. Folket har en egen kultur och ett eget språk, svensk romani. Resandefolket har under lång tid blivit utsatta för diskriminering i Sverige, trots att de bott i landet under flera århundraden.

Under den första delen av 1900-talet genomfördes kartläggningar baserade på rasbiologi. Den parlamentariska fattigvårdslagstiftningskommittén angav 1923 att romers inblandning i den svenska folkstammen innebar en försämring av folkrasen. Den iver som fanns till att hålla svenska folkstammen ren resulterade i att minst var fjärde resandehushåll hade någon i hushållet som blivit tvångssteriliserad.

Under andra halvan av 1900 talet fokuserade stat och kommun mer på assimilering utifrån tydliga fördomar och stereotyper. Myndigheterna har under 1900-talet varit mycket aktiva med åtgärder att assimilera och utplåna resandefolket och resandekulturen. Socialstyrelsen har drivit på när det gäller inventeringar, tvångssteriliseringar, samt tvångsomhändertagande av barn. Förmodligen finns det tusentals barn i Sverige idag vars föräldrar blivit placerade i fosterhem, eller barnhem på grund av deras bakgrund som Resande."
Robin Tinglöf
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Tattarungen och hemligheten. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Fantastisk bok
    Sonny Eisfeldt, 20 maj 2022

    Eftersom den ingår i min släktforskning om resande tivolifamiljer så är det en spännande och målande beskrivning av hennes liv och upplevelse av att bli bortlämnad för att dom riktiga föräldrarna var resande och saknade fast bostad.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna

  • När Gud grep in

    Börje Norlén

    Trovärdiga, sanna berättelser om vanliga människors möten med Gud. / Journalisten Börje Norlén har intervjuat människor som gjort mirakulösa upplevelser efter ett gudsingripande. Varje trosstärkande vittnesbörd om förvandlade liv är uppmuntrande o...