Sancho Panzas väderkvarnar (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
132
Utgivningsdatum
2021-07-12
Förlag
TLR
Dimensioner
205 x 125 x 8 mm
Vikt
182 g
SAB
O:d,Ocg
ISBN
9789198708929
Sancho Panzas väderkvarnar (häftad)

Sancho Panzas väderkvarnar

(1 röst)
Häftad Svenska, 2021-07-12
199
  • Skickas inom 5-8 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Förkunnelsen om människan som tillvarons härskare är falsk. Och den tomhet hon känner när hon fått allt hon önskar sig leder till att hon tappar fotfästet.

Denna tanke återfinns i Tage Lindboms bok Sancho Panzas väderkvarnar som gavs ut första gången 1962 och här föreligger i ny utgåva. Han hade då sedan många år varit chef för Arbetarrörelsens Arkiv och en framstående författare och debattör inom socialdemokratin. I denna bok presenterar han istället en kritisk granskning av det moderna samhällets ledande ideologier, socialismen och liberalismen, och skärskådar grunderna för hela det modernistiska projektet.

Sancho Panzas väderkvarnar var vid den tiden en unik bok som radikalt ifrågasatte det som de flesta medborgare trodde var vägen till framgång och lycka. Den möttes av ett starkt avståndstagande av kultureliten med ett undantag. Leif Carlsson skrev Under strecket i Svenska Dagbladet: "Analysen av jämlikhetstanken och ressentimentet är genomförd med en skärpa och med ett stillsamt raseri som stimulerar och imponerar."

I boken pläderar han också för en annan väg än modernismens: "Först när människan underkastar sig det gudomliga herraväldet kan hon återfå sitt värde och sin värdighet." Tage Lindboms bok formulerar en helhetens åskådning; en genomtänkt konservativ samhällssyn grundad i en religiös övertygelse.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Sancho Panzas väderkvarnar
  2. +
  3. Efter Atlantis

De som köpt den här boken har ofta också köpt Efter Atlantis av Tage Lindbom (häftad).

Köp båda 2 för 408 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Tage Lindbom