I otakt med tidsandan : en personlig biografi om Tage Lindbom (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
166
Utgivningsdatum
2021-07-12
Förlag
TLR
Dimensioner
210 x 148 x 10 mm
Vikt
273 g
SAB
Lz Lindbom, Tage
ISBN
9789198708943

I otakt med tidsandan : en personlig biografi om Tage Lindbom

(2 röster)
Häftad,  Svenska, 2021-07-12
193
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
I otakt med tidsandan
En personlig biografi om Tage Lindbom

En del människor blir mer konservativa med åren. Tillvaron förändras och det blir allt svårare att förstå en ny generation med en annan verklighetsbild och andra lösningar på samhällets problem.

Tage Lindbom genomgick den utvecklingen i ett avseende. Han föddes 1909, blev tidigt socialist och engagerade sig politiskt för socialdemokratin under 1930- och 40-talen. Han disputerade 1938 på en avhandling i statskunskap och blev samma år chef för Arbetarrörelsens arkiv. Särskilt under de första åren efter andra världskriget var han en viktig företrädare för partiet, främst inom kulturområdet.

Några år in på 1950-talet bröt han radikalt med sin gamla övertygelse. Det var i hans fall inte en åldrande mans oförmåga att följa med sin tid. Tvärtom gjorde han en djupgående analys av efterkrigstidens och modernismens värld, såg den alltmer som ett hot mot framtiden. Alternativet för honom blev en värdestyrd konservatism.

Som socialist var Tage Lindbom också ateist. Även här kom han att bryta radikalt med en gammal övertygelse. Hans samhällssyn knöts samman med en allt djupare Gudstro. Han blev en lika stark motståndare till det sekulära samhället som till modernismens fiosofi. I början av 1960-talet anslöt han sig till en esoterisk grupp inom sufismen, vars grundåskådning var philosophia perennis.

Tage Lindbom var en flitig författare. Fram till några år före sin död 2001 fanns han med i samhällsdebatten men hans åsikter och värderingar befann sig långt ifrån den tidens självklara och godtagna positioner. Kanske kan det visa sig bli annorlunda i dag när några av hans framtidsvisioner verkar stämma in på en ny och mer problematisk tid.

Tomas Lindbom berättar i boken om sin pappas liv och verksamhet. Han ger en bild av Tage i relationen dem emellan men söker också både beskriva och förklara hans politiska och andliga vägval i livet.

Tomas har verkat som kommunikatör och skribent. Han har skrivit ett antal böcker, senast Slaget om Frankrike (Atlas förlag) som kom ut 2017.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. I otakt med tidsandan : en personlig biografi om Tage Lindbom
  2. +
  3. Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför nästa

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför ... av Anders Tegnell, Fanny Härgestam (inbunden).

Köp båda 2 för 292 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Tomas Lindbom