Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
207
Utgivningsdatum
2023-03-14
Förlag
The Book Affair
Medarbetare
Ulmaja, Nina (form)
Dimensioner
216 x 142 x 19 mm
Vikt
410 g
SAB
Hc.01
ISBN
9789198764789

Lydias liv

(5 röster)  |   Läs 4 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-03-14
229
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  149
Visa alla 1 format & utgåvor
Vad vet vi egentligen om våra föräldrar? Hur hanterar vi vetskapen att de ligger för döden och hur lagar man en familjerelation innan det är för sent? Det är frågor som utforskas i romanen Lydias liv, en bok om sorg och förlust, familjehemligheter och judisk identitet.

Aleks är en medelålders svensk-judisk man med framgångsrikt företag och ett välordnat familjeliv. Hans tvillingsyster Tami bröt för länge sedan kontakten med deras mamma. När mamman är döende inser syskonen att de inte riktigt vet vem kvinnan som ligger för döden är. Med ett svartvitt inramat foto som en av få pusselbitar startar den subtila jakten på sanningen om deras familjehistoria.

Mer än ett halvsekel tidigare får vi följa Lydias liv i ett hårt och kallt Leningrad. Ensam med sin mor växer hon upp i andra världskrigets skugga. Pianot och baletten är Lydias allt och snart inser hon att det är konsten som kan vara hennes biljett till ett bättre liv. Men hennes judiska arv smyger sig på och skapar en alltmer ohållbar situation.

I Lydias liv får läsaren följa två sammanflätade historier: den om tvillingarna Aleks och Tami som vakar vid sin mors dödsbädd och den om Lydias uppväxt i Leningrad och väg till Sverige.

Gabriel Francke Rodau debuterade 2021 med kärleksromanen Leons bok som fick ett varmt mottagande och bland annat uppmärksammades av Sveriges dåvarande statsminister Magdalena Andersson i samband med Förintelsens minnesdag 2022. Gabriel Francke Rodau har en bakgrund inom svenskt näringsliv, han har bland annat varit kommunikationschef på en av Sveriges största banker.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Lydias liv
 2. +
 3. Leons bok : en kärlekshistoria

De som köpt den här boken har ofta också köpt Leons bok : en kärlekshistoria av Gabriel Francke Rodau (pocket).

Köp båda 2 för 294 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Lydias liv. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Finstämd och fängslande

  Aleks är en medelålders svensk-judisk man med familjeföretag och ordnat familjeliv. Hans tvillingsyster Tami bröt för länge sedan kontakten med deras mamma. När deras mamma Lydia är döende inser de båda att de egentligen inte riktigt vet vem deras mamma är. Med ett svartvitt foto börjar de leta efter sanningen kring deras familjehistoria.

  I boken får jag som läsare följa två parallella historier en om tvillingarna när de vakar vid sin mammas dödsbädd och Lydias uppväxt i Leningrad ... Läs hela recensionen

 2. 1bok2katter3kopparte tycker:
  Anna, 2 maj 2023

  Lydias liv av Gabriel Francke Rodau är en avskalad, lågmäld berättelse om hur sorg kan tvinga en att bli vuxen. Om hur man tvingas ta itu med sina egna rädslor, tankar och egenheter för att kunna hitta en ny plats i sitt sammanhang .
  När man är den äldsta generationen som finns kvar har man ingen att fråga. Men gamla hemligheter kan skapa nya sår i flera generationer.

  I boken finns en mor som kommer att dö. Där finns en son som berättar det han vet om henne. Lydia är judinna. Hon... Läs hela recensionen

 3. Finstämt om familjehemligheter
  Marias bokhylla, 30 april 2023

  4,5/5

  När Aleks får veta att hans mamma Lydia har hamnat på sjukhus och hålls vid liv av maskiner, börjar han vaka vid hennes sida. Han får med jämna mellanrum sällskap av sin fru, dotter och till slut även sin son. Ibland är han ensam där, och ibland är tvillingsystern Tami och systersonen där. Det Aleks och Tami inser, är att de knappt känner den mamma de växt upp med. En mamma som visserligen alltid har funnits där, men som har varit väldigt tystlåten om sin bakgrund och om vem ho... Läs hela recensionen

 4. Fantastiskt om relationer i familjen
  Ebbster, 3 april 2023

  En väldigt fin och lågmäld skildring av familjerelationer. Föräldrar och syskon med knepiga relationer sinsemellan och hemligheter, det är något som alla familjer har tror jag så det var lätt att känna relatera till. Intressant med judiska traditioner i Sverige också. Fint språk.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Gabriel Francke Rodau

 • Leons bok : en kärlekshistoria

  Gabriel Francke Rodau

  Leon Bialek är sjuttio år när hans fru Rakel dör. Utan barn är han ensam kvar med minnet av ett liv han inser saknat full mening. När det judiska sorgeåret är över tar han därför åter kontakt med Anna. Femtio år tidigare hade hon rasat in i Leons ...

 • Leons bok

  Gabriel Francke Rodau

  Leon Bialek är sjuttio år när hans fru Rakel dör. Utan barn är han ensam kvar med minnet av ett liv han inser saknat full mening. När det judiska sorgeåret är över tar han därför åter kontakt med Anna. Femtio år tidigare hade hon rasat in i Leons ...